Svijet

Objavljena prva fotografija nadgrobne ploče kraljice Elizabete II: Upisana su četiri imena

Buckinghamska palača objavila je prvu fotografiju posljednjeg počivališta kraljice Elizabete II u Windsoru.

FOTO: THE ROYAL FAMILY/FACEBOOK
FOTO: THE ROYAL FAMILY/FACEBOOK

Crni grobni kamen postavljen je u pod memorijalne kapele Georgea VI, gdje je kraljica pokopana u ponedjeljak.

Kamen je ugraviran u spomen na kraljicu, njene roditelje i njenog pokojnog supruga, vojvodu od Edinburgha, a zamijenio je prethodnu ploču koja je bila posvećena Georgeu VI i kraljici majci.

Na novom kamenu sada piše “George VI 1895-1952” i “Elizabeth 1900-2002” nakon čega slijedi metalna zvijezda Reda podvezice, a potom “Elizabeth II 1926-2022” i “Philip 1921-2021”.

Sva četiri člana kraljevske porodice bili su članovi Reda podvezice, jednog od najviših odličja na svijetu.

Viteški red datira još iz srednjeg vijeka i čine ga monarh i druge visoke osobe, uključujući bivše premijere i bivše vojne komandante.

Svježe postavljeni kamen izrađen je od ručno rezbarenog belgijskog crnog mramora s umetcima od mjedenih slova, kako bi odgovarao prethodnom kamenu.

Građani će od četvrtka moći platiti kako bi lično vidjeli nadgrobnu ploču.

Kapelica će taj dan ponovo biti otvorena za posjetitelje, a radit će svaki dan osim nedjelje kada je otvorena samo za vjernike.

Ulaz će se plaćati 28,50 funti za odrasle subotom i 26,50 funti ostalim danima, navodi se na web stranici kapele.

Izgradnju kapelice kraljica je naručila 1962. kao grobno mjesto za svog oca kralja Georgea VI, a dizajnirao ju je George Pace.

Kraljičina sestra princeza Margaret, koja je umrla 2002., kremirana je i njen je pepeo isprva položen u kraljevski trezor kapele Svetog Jurja, prije nego što je premješten u memorijalnu kapelu Georgea VI s lijesovima njezinih roditelja nakon što je kraljica majka umrla nekoliko sedmica kasnije.

Princ Philip tek je nedavno premješten u kapelicu. Kada je umro u aprilu 2021., njegov je lijes pokopan u Kraljevskom trezoru, spreman za premještanje u spomen-kapelu kako bi se pridružio njegovoj ženi nakon njene smrti.

Kraljevska porodica obilježava sedmodnevnu žalost za kraljicom koja će završiti krajem ponedjeljka.

Prihvati notifikacije