Svijet

Završena državna sahrana kraljice Elizabete

Državna sahrana kraljice Elizabethe II je završena, a prisustvovali su brojni visoki zvaničnici iz cijelog svijeta.

FOTO: OLIVIER HOSLET / EPA
FOTO: OLIVIER HOSLET / EPA

Lijes se iznio iz Westminsterske opatije i postavljen je na državni lafet za procesiju kroz Whitehall do Wellington Archa. Lijes će proći kroz London do Wellington Archa, odakle će britanska kraljica krenuti na svoje posljednje putovanje prema dvorcu Windsor gdje će biti i ukopana u kasnim večernjim satima.

U Westminsterskoj crkvi održana je propovijed u čast preminule britanske kraljice Elizabethe II, a u Velikoj Britaniji uslijedile su dvije minute šutnje. U Westminsterskoj crkvi održana je propovijed u čast preminule britanske kraljice Elizabethe II, a u Velikoj Britaniji uslijedile su dvije minute šutnje.

Na sahrani je među 2.000 zvanica bilo oko 500 svjetskih lidera, među kojima je bio američki predsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill, francuski predsjednik Emmanuel Macron, premijer Australije Anthony Albanese, kanadski premijer Justin Trudeau, premijer Poljske Mateusz Morawiecki, italijanski predsjednik Sergio Mattarella, i dr…

Kovčeg s njenim tijelom je putovao po Britaniji prethodnih dana, a zatim je nekoliko dana bio izložen kako bi Britanci mogli odati počast kraljici.

Kraljica će biti sahranjena u kapeli Svetog Georgea u zamku Windsor pored mjesta gdje je sahranjen njen suprug princ Philip, koji je preminuo 2021. u 99. godini. Britanski monarh s najdužim stažem, kraljica Elizabeta II umrla je 8. septembra u Škotskoj u 97. godini.

FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
Prihvati notifikacije