Svijet

Danas sahrana kraljice Elizabete II

Sahrana britanske kraljice Elizabete bit će održana danas. Očekuje se prisustvo više od 500 svjetskih lidera i stranih zvaničnika, a događaj, koji mediji nazivaju "sahranom vijeka", za londonsku policiju bit će logistički i sigurnosni izazov najvišeg nivoa.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Kraljica će biti sahranjena u kapeli Svetog Georgea u zamku Windsor pored mjesta gdje je sahranjen njen suprug princ Philip, koji je preminuo 2021. u 99. godini.

Elizabethu II, koja je umrla 8. septembra u Škotskoj u 97. godini, nadživjelo je njeno četvoro djece, među njima i novi kralj Charles III, te njihovi potomci.

Britanske vlasti najavile su da će sahrana preminule kraljice biti sigurnosni izazov bez presedana i, ujedno, najveća sigurnosna operacija koju je London ikada vidio.

Zamjenik pomoćnika komesara Metropolitanske policije Stuart Cundy rekao je da je “izuzetno složena” policijska operacija najveća u istoriji londonskih sigurnosnih snaga i da je nadmašila Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

U glavnom gradu Velike Britanije tim povodom borave stotine hiljada ljudi, među njima čak 500 svjetskih lidera, a za sigurnost će biti zaduženo više od 10.000 policajaca pristiglih iz čitave zemlje. Bosanskohercegovačku delegaciju predvodi ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković, koja je juče odala počast Elizabethi II u Westminsterskoj palači u Londonu.

Predsjednici, premijeri i članovi kraljevskih porodica okupiće se na jednom mjestu prije nego što ih autobusom odvezu u Westminstersku opatiju.

Izuzetak je napravljen za američkog predsjednika Joea Bidena, koji se očekuje će stići u svojoj blindiranoj limuzini.

Prihvati notifikacije