Svijet

Novi škotski premijer Humza Yousaf predvodio namaz prvog dana u službenoj rezidenciji

Humza Yousaf, koji je jučer izabran za novog premijera Škotske, podijelio je fotografiju na kojoj predvodi namaz u društvu svoje porodice prvog dana u Bute Houseu, službenoj rezidenciji premijera.

FOTO: TWITTER / HUMZA YOUSAF
FOTO: TWITTER / HUMZA YOUSAF

Yousaf, predsjednik Škotske nacionalne partije (SNP), izabran je u parlamentu za novog premijera, čime je postao prvi musliman koji obnaša funkciju šefa škotske vlade.

Yousaf je na svom Twitter nalogu uz fotografiju objavio poruku kako predvodi namaz. Moja porodica i ja proveli smo prvu noć u Bute House nakon glasanja u parlamentu. Poseban trenutak, predvodeći moju porodicu u namazu u Bute House, kao što je uobičajeno nakon dana posta – napisao je novi premijer Škotske.

Nakon što je škotska premijerka i predsjednica SNP-a Nicola Sturgeon podnijela ostavke na mjesto premijerke i šefice stranke, Yousaf je u ponedjeljak pobijedio u utrci za novog lidera stranke, a u utorak je u škotskom parlamentu održano glasanje.

Yousaf (37), musliman pakistanskog porijekla koji je rođen u Glazgovu, osvojio je većinu u parlamentu s 71 glasom te tako postao novi škotski premijer.

Yousafov otac je Pakistanakac koji je 1960-ih godina emigrirao u Škotsku, dok je njegova majka rođena u Keniji kao dijete južnoazijske porodice.

Prihvati notifikacije