Svijet

Historijsko glasanje! Humza Yousaf, novi premijer Škotske

Humza Yousaf je danas, u historijskom glasanju škotskog parlamenta, postao prvi musliman i najmlađi premijer Škotske.

FOTO: EPA-EFE/ROBERT PERRY
FOTO: EPA-EFE/ROBERT PERRY

U utrci za premijera Škotske su još bili Douglas Ross (Konzervativna stranka Škotske), Alex Hamilton (Liberalna Stranka Škotske) i Anas Sarwar (Laburistička stranka Škotske).

Naslijedivši dugogodišnju liderku Škotske Nacionalne Stranke (SNP) Nicolu Sturgeon, 37-godišnji Humza Yousaf je u centar svoje političke karijere stavio nezavisnost Škotske, migracije, narušeno zdravstvo i okončanje siromaštva djece.

Yousaf je karijerni političar koji se uzdigao od aktiviste, preko zakonodavnog pomoćnika do člana škotskog parlamenta. U tijesnoj utrci za lidera SNP-a, Yousaf je osvojio 52% glasova, po drugom prebrojavanju, naspram 48% za ministricu finansija Kate Forbes. Ovi stranački izbori imali su izlaznost od 70%.

Humza, sin pakistanskih imigranata

Humza Haroon Yousaf je rođen u Glasgow 7. aprila 1985. godine, sin je prve generacije imigranata. Naime, njegov otac, Muzaffar Yousaf, rođen je u Mian Channu u Pakistanu i emigrirao je iz grada s porodicom 1960-ih. U Glasgowu je radio kao računovođa, piše N1.

Humza Yousaf je također unuk pakistanskih imigranata koji su u Škotsku stigli kako bi radili u fabrici šivaćih mašina u Glasgowu i tako prehranili porodicu koja je ostala u rodnoj zemlji.

Humzina majka, Shaaista Bhutta, rođena je u Najrobiju, Keniji, u porodici pandžabskog porijekla. Njena porodica je u nekoliko navrata doživjela nasilne rasno motivisane napade, nakon čega su emigrirali u Škotsku.

Nezavisnost Škotske

SNP drži 64 od 129 mjesta u škotskom parlamentu i vlada u koaliciji sa mnogo manjim Zelenima. Manja stranka je upozorila da bi mogla napustiti koaliciju ako SNP izabere lidera koji ne dijeli njene progresivne stavove, što je značilo da je pobjeda Forbesa ili Regana mogla rascijepiti vladu.

Yousaf se suočava sa izazovom izvođenja pokreta za nezavisnost, kao nastavak misije svoje prethodnice Sturgeon.

Škotski birači podržali su ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu na referendumu 2014. koji je najavljen kao odluka koja se donosi samo ‘jednom u generaciji’. SNP želi novo glasanje, ali vlada u Londonu je odbila da ga odobri, a britanski Vrhovni sud je presudio da Škotska ne može održati glasanje bez pristanka Londona.

Yousaf je signalizirao da će djelovati oprezno. Kaže da želi da izgradi “uređenu, održivu” većinu za nezavisnost. Ankete trenutno pokazuju da su škotski birači ravnomjerno podijeljeni po tom pitanju, dok je 70% mladih za nezavisnost Škotske.

Prihvati notifikacije