Region

Novi Sad nakon superćelijske oluje: Vjetar čupao krovove, rušio drveće i nosio sve pred sobom (FOTO)

Superćelijska oluja koja je tokom jučerašnjeg dana pogodila Sloveniju i Hrvatsku, ostavljajući kataklizmične prizore, pogodila je sinoć oko 19,30 sati Novi Sad.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Snažan vjetar praćen obilnom kišom u Novom Sadu i okolnim mjestima nosio je krovove kuća i zgrada, obarao višedecenijska drveća, noseći ljetne bašte kafića, kontejnere, bicikle i sve lakše što se našlo na putu silovite oluje, razbijao je prozore i izloge. Za nešto više od pola sata, za koliko je oluja protutnjala Novi Sadom, iza sebe na ulicama grada ostavila je popriličan nered, a neke ulice su bile neprohodne od drveća, granja, krovnih konstrukcija koje je vjetar nanio na ulice i kolovoze.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Tokom nevremena povrijeđene su dvije osobe – 12-godišnja djevojčica na koju je palo drvo i 74-godišnjak kojeg je oluja oborila sa skutera. Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije na Ribarskom ostrvu oslobodili su muškarca iz čamca na koji je palo drvo, a u Begeču su oslobodili jednu ženu iz zarobljenog vozila. U obližnjoj opštini Beočin vatrogasci su iz šume spasili desetoro ljudi, među kojima je bilo petoro djece.

Vjetar je nosio crijepove, ali i krovove, pa je tako Osnovna škola „Desanka Maksimović“ u obližnjem naselju Futog ostala bez kompletnog krova sa oba školska objekta, a bez krova je ostala i Osnovna škola „Jožef Atila“ u novosadskom naselju Telep.

Snažan vjetar lomio je i iz korjena čupao stabla drveća koje je padalo po putevima oštećujući automobile i obližnje objekte, a zbog pada više stabala na kolovoz bio je odsječen ulazni pravac u Petrovaradin. Radnici hitnih i komunalnih službi imali su pregršt posla kako sinoć, tako i jutros, jer ne postoji dio grada u kome nije evidentirana neka šteta.

Tokom oluje djelovi Novog Sada i prigradska naselja ostali su bez struje i vode.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je sinoć nekoliko lokacija u gradu nakon razornog nevremena i najavio za danas sjednicu Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj bi trebalo da se iznesu prve procjene nastale štete.