Svijet

Nova knjiga otkriva zanimljive detalje: Šef CIA-e prije početka invazije upozorio Zelenskog da ga Rusija želi ubiti

Knjiga Chrisa Whipplea, bestselera Nwe York Timesa, izvještava o radu administracije u Bijeloj kući tokom mandata Joe Bidena.

FOTO: EPA-EFE/MYKOLA TYS
FOTO: EPA-EFE/MYKOLA TYS

ŠEF CIA-e Bill Burns otputovao je u Kijev prije početka ruske invazije na Ukrajinu kako bi obavijestio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ga Rusija planira ubiti, piše u knjizi Chrisa Whipplea.

Reditelj i autor najprodavanijih djela koje je izdao New York Times u knjizi “Borba njegovog života: Unutar Bijele kuće Joea Bidena”, koja tek treba izaći, izvještava da je u isto vrijeme Zelenski odbacio upozorenja američkih funkcionera da će Moskva uskoro pokrenuti najveću kopnenu invaziju od kraja Drugog svjetskog rata.

Stav Zelenskog prema američkim upozorenjima bio je takav da SAD riskira paniku za njegov narod i da bi takva upozorenja mogla imati negativnih efekata na ukrajinsku ekonomiju, piše Independent. Bila je to vrlo neobična situacija jer američki funkcioneri rijetko javno dijele obavještajne podatke tako kako je Bidenova administracija počela.

Njegova administracija počela je rutinski otkrivati novinarima i stranim vladama koji su planovi Rusije. 

U kopiji Whippleove knjige, koja je u posjedu Independenta, autor je napisao da je Burns otišao u Kijev da “Zelenskog dozove realnosti”. Biden je zadužio šefa CIA-e da Zelenskom iznese detalje o ruskim zavjerama.

“To je odmah privuklo pažnju Zelenskog. Bio je zatečen, otrijeznio se nakon te vijesti”, piše u knjizi. Ukrajinski dužnosnici kažu da je Zelenski preživio preko 12 pokušaja ruskih atentata od početka februara prošle godine.

Whipple piše da su najmanje dva pokušaja spriječena zahvaljujući američkim obavještajnim podacima koje je Burn podijelio sa Zelenskim tijekom posjeta Kijevu.

Prihvati notifikacije