Svijet

Medvedev: Zelenski odbija mirovne pregovore iz straha da će biti ubijen

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbija mirovne pregovore s Rusijom iz straha da će biti ubijen, izjavio je u subotu bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Zamjenik ruskog predsjednika Vijeća sigurnosti Medvedev rekao je na Telegramu da je nespremnost Zapada da optuži Rusiju da je lansirala projektil na Poljsku “simptom” umora Zapada od ukrajinske vlade, posebno od Zelenskog, koji “konstantno eskalira situaciju, kuka i traži više novca i oružja”, prenosi Anadolija.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO ne žele “konačan raskid” s Rusijom, pa su počeli češće pozivati Zelenskog na mirovne pregovore s Rusijom, rekao je Medvedev.

Međutim, prema riječima Medvedeva, Zelenski ne želi pregovore jer je to opasno za njega, navodeći da će ga, ako prizna teritorije pod ruskom kontrolom, vojska i nacionalisti” ubiti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je nedavno da su “poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija i kompenzacija za gubitke” uslovi za početak mirovnih pregovora s Rusijom, što Moskva smatra neprihvatljivim.

Prihvati notifikacije