Svijet

Ruske snage napale više od 50 naselja u Ukrajini

Ruske snage napale su više od 50 naselja u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak uvečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Anadolu Agency (AA).

FOTO: EPA/IGOR KOVALENKO/ILUSTRACIJA
FOTO: EPA/IGOR KOVALENKO/ILUSTRACIJA

Zelenski je u redovnom obraćanju naciji izjavio da su ruski vojnici nastavili napadati različite regije zemlje, ali da Ukrajina uzvraća i postepeno ide naprijed.

“Odgovaramo svuda. Imamo potrebne rezultate, a oboren je još jedan ruski avion. Naravno, ukrajinski zračni prostor nije potpuno bezbjedan, ali napredujemo”, rekao je Zelenski, dodajući da je Ukrajina dobila nove sisteme koji će značajno ojačati ukrajinsku protuzračnu odbranu.

Napominjući da su na frontu ukrajinske snage u “stanju aktivne odbrane”, Zelenski je rekao da u nekim dijelovima istoka i juga “postepeno potiskuju neprijatelja”.

Obratio se i ruskim vojnicima koji se bore protiv Ukrajine, pozivajući ih da spasu svoje živote i predaju se ukrajinskoj vojsci.

Zelenski je također rekao da je pet strateških ukrajinskih preduzeća stavljeno pod državnu kontrolu radi zadovoljavanja ratnih potreba – Motor Sich, KrAZ, Ukrnafta, Ukrtatnafta i Zaporizhtransformator.

Takođe je istakao je da je održao “važno međunarodno obraćanje” na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP27.

“Svako ko je ozbiljan u vezi sa klimatskim planom takođe treba da bude ozbiljan u pogledu potrebe da se odmah zaustavi ruska agresija, obnovi naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore”, kazao je Zelenski.

Prihvati notifikacije