Svijet

Sprema se zadnje poglavlje rata u Ukrajini

U iščekivanju, a možda i u strahu, od podrške Zapada toliko očekivanoj "proljetnoj ofanzivi" Ukrajine, Rusija je proteklih nekoliko sedmica provela izvodeći val za valom napada na ukrajinski front.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Napredak je bio ograničen i uprkos sedam mjeseci intenzivnih borbi, gradovi poput Bahmuta nisu pali.

Sada se čini da je došlo do kulminacije – tempo napada pao je za više od 80%. Wagnerova grupa plaćenika još uvijek bolno sporo napreduje na sjeveru Bahmuta, a ruska vojska se bori da nadoknadi gubitke i nedostaje joj municije i ideja, piše za Sky News vojni analitičar Sean Bell, a prenosi Index.

Zamah je izgubljen i ruskoj vojsci očajnički treba operativna stanka, piše Bell. Izvješća također sugeriraju da se mnoge ruske vojne snage premještaju, prepuštajući plaćenike njihovoj sudbini u Bahmutu. Ako je to tačno, Rusija shvaća da svoju pažnju sada mora prebaciti s napada na odbranu u pripremi za očekivanu ukrajinsku protuofanzivu.

Šta slijedi?

Ukrajina će započeti svoju ofanzivu s impresivnim arsenalom zapadnog visokotehnološkog oružja, ali šta će se postići na bojnom polju?

Obje će strane vjerojatno završiti godinu iscrpljene, možda s revidiranim linijama fronta, ali u virtualnom zastoju budući da nijedna strana neće imati resurse – ljude ili materijal – za povlačenje odlučnog poteza, piše Bell.

U toj će se fazi Zapad suočiti s izborom – nastaviti podržavati dugotrajni sukob sa sve manjim resursima, što riskira favoriziranje ruske strategije duge igre – ili izvršiti pritisak (na obje strane) kako bi se osigurao kraj krvoprolića. Ulozi ne mogu biti veći za Ukrajinu – pozornica je spremna za ono što bi moglo biti posljednje poglavlje ovog sukoba, zaključuje Bell.

Prihvati notifikacije