Svijet

Zelenski telefonom razgovarao s predsjednicom Evropske komisije o finansijskoj pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je telefonom razgovarao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen o finansijskoj pomoći Ukrajini, dogovoru o žitu i jačanju sankcija Iranu, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Razgovarali smo o makrofinansijskoj pomoći Ukrajini za tekuću i 2023. godinu sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen – napisao je Zelenski na Twitteru.

Tokom razgovora, ukazano je na važnost nastavka inicijative za žito za svjetsku sigurnost hrane. Razgovarali su o sankcijama Iranu.

Von der Leyen je najavila da će EU predložiti paket finansijske podrške Ukrajini za 2023. godinu, ne navodeći konkretan datum.

– Dobro je ostati u bliskom kontaktu sa Zelenskim. Pozitivan razvoj događaja: ove sedmice ćemo predložiti paket finansijske podrške Ukrajini za 2023. godinu. EU će biti uz Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno – napisala je Von der Leyen na Twitteru.

Ankara i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan su ove sedmice ponovo bili na čelu posredničkih napora, nakon povlačenja Moskve iz sporazuma o žitaricama koji su potpisale Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina u Istanbulu u julu.

Rusija se povukla iz sporazuma 29. oktobra, optužujući Ukrajinu za napad na njenu pomorsku flotu stacioniranu u Crnom moru.

Turkiye i UN su, međutim, uspjeli uvjeriti Moskvu da preispita odluku, označivši kraj napetog sukoba koji je prijetio da pogorša globalnu krizu s hranom.

Prihvati notifikacije