Svijet

Zelenski: Suditi onima koji su naredili obaranje aviona MH17

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas presudu holandskog suda, u kojoj se navodi da je avion Malaysia Airlines na letu MH17 oboren raketom proizvedenom u Rusiji iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

FOTO: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
FOTO: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Poručio je da “oni koji su naredili” napad sada treba da odgovaraju pred sudom.

Zelenski je na Twitteru ocijenio da je neizbježna “kazna za sve ruske zločine, i sadašnje i prošle”, prenosi Reuters.

Okružni sud u Hagu presudio je ranije danas da je avion Malaysia Airlines na letu MH17 iznad istočne Ukrajine oboren raketom lansiranom iz protivvazdušnog sistema “Buk”, iz polja kod Pervomajska u Donjeckoj oblasti, saopštio je sudija Hendrik Stenhuis.

Sud je naveo da je Rusija imala potpunu kontrolu nad proruskim snagama na tom području u vrijeme kada je avion oboren.

Sud je izrekao dživotne zatvorske kazne trojici osumnjičenih, kojima je suđeno u odsustvu, zbog njihove uloge u obaranju aviona.

Dvojici bivših ruskih obavještajnih službenika Igoru Girkinu i Sergeju Dubinskom, kao i lideru proruskih snaga u Ukrajini Leonidu Karčenku, naloženo je i da plate najmanje 16 miliona eura odštete rođacima žrtava.

Presuda je donesena poslije više od osam godina nakon što je pogođen Boeing 777 koji je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. jula 2014. kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade, prenosi Nova.rs.

Prihvati notifikacije