Svijet

Norveški ljekar okrivio svjetske lidere za izraelsko ubijanje civila u Gazi

Norveški aktivista i ljekar Mads Gilbert okrivio je svjetske lidere za ubijanje civila u izraelskim napadima na Pojas Gaze.

FOTO:  EPA-EFE/MOHAMMED SABER
FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

“Predsjedniče Biden, gospodine Blinken, jeste li budni? Predsjednice EU Ursula von der Leyen, predsjedniče Macron, možete li čuti ove vriske iz Gaze jučer”, upitao je Gilbert u videu koji je podijelio na platformi X.

Gilbert, koji je 16 godina radio u bolnici Al-Shifa, najvećem medicinskom kompleksu u Pojasu Gaze, podsjetio je da je Izrael bombardirao školu i sklonište UN-a u regiji, ubivši 700 civila, od kojih je 70 posto žena i djece.

“Ne radite ništa, radite manje nego ništa, aktivno podržavate izraelsku ratnu mašinu i njihovo ubijanje”, istakao je doktor, podsjetivši da je do sada u Gazi ubijeno više od 15.000 Palestinaca.

Aktivista je okrivio svjetske lidere da su dozvolili ubijanje, pa čak i da to podržavaju oružjem, političkom podrškom i nedjelovanjem.

“Industrijske razmjere ubijanja u Gazi mnoge od nas podsjećaju na industrijske užasne razmjere ubijanja Jevreja od nacističke njemačke vojske 1940-1945. Ovo nije samoodbrana Izraela, ovo je sveopći genocid nad palestinskim narodom u Gazi i na Zapadnoj obali“, poručio je Gilbert.

Osudio je “politiku eliminacije, sistematsko ubijanje i vojne napade na nezaštićeno palestinsko civilno stanovništvo”.

“Vi ste odgovorni. Svoja imena pišete na najmračnijim i najcrnjim stranicama istorijskih knjiga. Vi ste saučesnici i bićete odgovorni”, rekao je Gilbert.

Doktor je pozvao na zaustavljanje ubistava, ukidanje opsade, objavu momentalnog prekida vatre i zaštitu bolnica i zdravstvenih radnika.

Takođe je naglasio potrebu stanovništva u palestinskoj enklavi za vodom, hranom, medicinskim potrepštinama i gorivom.

“To se dešava na vaš poziv. Vi ste odgovorni. Zaustavite masovna ubistva i genocid Izraela u Gazi”, naglasio je Gilbert.

Izrael je u petak nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednonedeljne humanitarne pauze dogovorene s palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 15.899 Palestinaca je ubijeno, a više od 42.000 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je prema izraelskim zvaničnim podacima ubijeno 1.200 osoba.

Prihvati notifikacije