Svijet

Erdogan: Netanyahu čini da mu i Hitler zavidi na njegovim genocidnim metodama

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu dostigao nivo u svojim genocidnim metodama u Pojasu Gaze koji bi i nacističkog vođu Adolfa Hitlera učinio ljubomornim.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Da li je moguće pogledati šta je Izrael mjesecima nanosio ljudima u Gazi i vidjeti da je legitimno da Izrael bombarduje bolnice, ubija djecu, tlači civile i osuđuje nevine ljude na glad, žeđ i nedostatak lijekova pod raznim izgovorima? Šta je Hitler radio u prošlosti? On je tlačio i ubijao ljude u koncentracionim logorima”, rekao je Erdogan u intervjuu za grčki list “Kathimerini”.

Erdogan je kazao da je i Gaza pretvorena u zatvor na otvorenom i to ne samo nakon 7. oktobra, već i godinama prije.

“Nisu li tamošnji ljudi godinama bili osuđeni na ograničena sredstva, skoro kao u koncentracionim logorima? Ko je odgovoran za najbrutalnija i najsistematičnija masovna ubistva u Gazi nakon 7. oktobra?”, rekao je Erdogan i dodao da bi i Hitler pozavidio Netanyahuovim genocidnim metodama u Gazi.

Podsjetivši da je palestinski pokret Hamas pristao na katarsko-egipatski prijedlog dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Erdogan je kazao da Izrael ne želi prekid vatre i da izmišlja izgovore zbog želje da okupira cijelu Gazu.

Pročitajte još

“Okrutnost i masakr se nastavljaju. Nastavljamo da težimo rješenju. Oni koji podržavaju Izrael moraju preispitati sve ove događaje i biti na strani koja brani mir i spokoj sa osjećajem istorijske odgovornosti”, kazao je Erdogan.

Erdogan je za list “Kathimerini” govorio i o tursko-grčkim odnosima i to uoči sutrašnje posjete grčkog premijera Ankari Kiryakosa Mitsotakisa.

Poručio je da će dati sve od sebe da osiguraju da mir i spokoj zauvijek vladaju na obje strane Egejskog mora.

“Na nama je da ublažimo odnose dvije zemlje, koje neki pokušavaju da stisnu između dva zida i da srušimo zidove predrasuda”, poručio je Erdogan.

Također je kazao da je Turkiye za to da SAD održi svoju politiku ravnoteže u odnosima između Turkiye i Grčke.

Komentirajući hidrokarbonske aktivnosti i istraživanja na istoku Mediterana, turski predsjednik Erdogan je kazao da bez učešća Turkiye teško da može uspjeti bilo kakav projekt u regiji, prvenstveno na istoku Mediterana.

Erdogan je kazao da smatra da nema potrebe za vize turskim državljanima za grčke otoke.

“Za to ne bi trebalo biti potrebe i Evropska unija bi trebala odobriti liberalizaciju viznog režima za Turkiye”, poručio je Erdogan.