Kultura

Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena za otkriće kvantnih tačaka koje se koriste u LED svjetlima

Naučnici Moungi Bawendi, Louis Brus i Alexei Ekimov dobili su Nobelovu nagradu za hemiju 2023. za "otkriće i sintezu kvantnih tačaka", saopštilo je u srijedu tijelo koje dodjeljuje nagradu, javlja Reuters.

FOTO: X
FOTO: X

Nanočestice i kvantne tačke se koriste u LED svjetlima i TV ekranima, a mogu se koristiti i za usmjeravanje hirurga prilikom uklanjanja tkiva raka.

Nagradu staru više od jednog vijeka dodeljuje Kraljevska švedska akademija nauka i vredna je 11 miliona švedskih kruna (997.959 dolara).

Bawendi je profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT), Brus je profesor emeritus na Univerzitetu Columbia, a Ekimov radi za Nanocrystals Technology Inc. Brusa je 1972. godine zaposlio AT&T Bell Labs gdje je proveo 23 godine, posvećujući veliki dio vremena proučavanju nanokristala.

Bawendi je radio svoje postdoktorsko istraživanje pod Brusom, a zatim se pridružio MIT-u 1990. i postao profesor 1996. godine. Ekimov je rođen u Sovjetskom Savezu, radio je za Vavilov Državni optički institut prije nego što se preselio u Sjedinjene Države. Godine 1999. Ekimov je imenovan za glavnog naučnika u Nanocrystals Technology Inc.

Prihvati notifikacije