Svijet

Njemačka u krizi: "Ne možemo više"

„Mi to možemo“, poznata je rečenica Angele Merkel iz izbjegličke krize 2015.

FOTO: EPA-EFE/FILIP SINGER
FOTO: EPA-EFE/FILIP SINGER

U emisiji “Maybrit Illner” bivši njemački ministar zdravlja Jens Spahn (CDU) upotrijebio je poznatu izreku tadašnje kancelarke Angele Merkel (CDU) iz 2015. godine.

Kako naglašava, prvi cilj je suzbijanje ilegalnih migracija kroz nacionalne sporazume. Da bi se to postiglo, mora se razjasniti koje su zemlje porijekla sigurne kako bi se odbijeni tražioci azila mogli lakše vratiti, prenosi RTL.

“Potrebno nam je rješenje jer će u suprotnom politički krajolik biti potpuno drugačiji”, kaže on. On aludira na činjenicu da AfD i dalje dobija na popularnosti među stanovništvom. Prema istraživanjima, u Njemačkoj se trenutno povećavaju desničarski radikalni stavovi.

Oštrim napadima na federalnu ministricu unutrašnjih poslova Nancy Faeser (SPD), Unija je pozvala na promjenu kursa u politici migracija u Bundestagu. Faeser ruši sporazum na evropskom nivou o boljem upravljanju migracijama, rekao je lider regionalne grupe CSU Alexander Dobrindt. Faeser je optužio CDU i CSU da vode kampanju na leđima izbjeglica. Ona je odbacila izvještaj štampe o planovima za proširenje spajanja porodica za izbjeglice.

Ministar unutrašnjih poslova “nije pokretačka snaga” u politici prema izbjeglicama, već prije “trojanski konj za pogoršanje migrantske krize”, rekao je Dobrindt koristeći metafore. Pozvao je vladu da prihvati prijedloge Unije za “Njemački pakt” za zaustavljanje neregularnih migracija.S obzirom na sve veći broj izbjeglica, postoji opasnost od „velikog društvenog sukoba”: „Broj azilanata se povećava, općine su preopterećene, društveno prihvaćanje je sve manje.”

U svojoj aplikaciji Unija poziva na “primjetno smanjenje neregularne migracije kako bi se rasteretilo savezne, državne i lokalne vlasti”. CDU i CSU pozivaju, između ostalog, na strožija pravila deportacije, stacionarne granične kontrole sa Poljskom i Češkom i ukidanje podsticaja za useljavanje u socijalnim davanjima.

Faeser je odbacila Dobrindtovu optužbu da je promovirala iregularnu migraciju. “Nemojte nastaviti pogrešnim putem kampanje na leđima ljudi kojima prijeti rat i teror”, poručio je ministar, koji je glavni kandidat SPD-a na državnim izborima u Hesseu početkom oktobra, u Bundestagu. Ovo je čisti populizam i samo jača desničarske ekstremiste.

Prihvati notifikacije