Region

Božinović: Hrvatski građani u najmanjoj mogućoj mjeri osjećaju pritisak migracija

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak da hrvatski građani, u usporedbi s građanima drugih europskih zemalja, mnogo manje osjećaju pritisak migracija, dok je istovremeno Hrvatska ostvarila ulazak u schengenski prostor i bezvizni režim sa SAD-om.

FOTO: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
FOTO: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Božinović: Hrvatski građani u najmanjoj mogućoj mjeri osjećaju pritisak migracija

“Našim racionalnim, fleksibilnim pristupom, uspjeli smo da hrvatski građani u najmanjoj mogućoj mjeri, ako uspoređujete s drugim europskim zemljama, osjete pritisak migracija”, rekao je Božinović u izjavi medijima nakon svečanosti obilježavanja Dana policije i njezinog zaštitnika sv. Mihovila.

Istovremeno, Hrvatska je uspjela ostvariti članstvo u schengenskoj zoni i u programu bezviznog režima sa SAD-om, ističe ministar, podsjetivši kako to nekim drugim državama to još nije uspjelo premda su puno prije Hrvatske podnijele zahtjev, navodi Hina.

Nezakonite migracije predstavljaju izazov s kojima se suočava cijeli svijet, pa tako i Hrvatska, u kojoj je antiimigrantska retorika već počela, dodao je Božinović.

“S jedne strane imamo dimenziju zeleno-lijevih političkih opcija, koja kaže da su to ljudi kojima treba pomoći i pita zašto ih sve ne puštamo, a s druge strane imam dio političke scene koja zagovara izlazak vojske na granice, kao da bi to nešto promijenilo”, kazao je Božinović.

Hrvatska je do danas zabilježila više od 55 tisuća nezakonitih prelazaka državne granice, dok je samo od početka ove godine uhićeno je 916 krijumčara ljudima, napomenuo je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

“Tokovi migracija će se mijenjati, raspoloženje javnosti o migracijama će se mijenjati, ali naša zadaća zaštite i nadzora državne granice ostaje trajna. Stoga se u njenoj provedbi trebamo služiti svim zakonski i etički raspoloživim alatima u suzbijanju nezakonitih migracija, kao i u suzbijanju organiziranog kriminaliteta”, kazao je Milina.

Prihvati notifikacije