Svijet

Njemačka preuzima vodeću ulogu u isporukama oružja Ukrajini

Ukrajinski ambasador u Berlinu izjavio je da Njemačka preuzima sve više vodeću ulogu u organizaciji isporuka oružja Kijevu i da je prestala da se, kako je rekao, opravdava da izbjegne slanje oružja.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Njemačka je u početku oklijevala da pošalje teško oružje u Ukrajinu kako bi joj pomogla u suprotstavljanju ruskoj invaziji, plašeći se da bi to moglo eskalirati sukobe. Berlin je, međutim, u januaru pristao da pošalje svoje tenkove Leopard i rekao da će sarađivati sa saveznicima da pošalju još.

Ono što se promijenilo u posljednjih nekoliko mjeseci je da ne razgovaramo samo o trenutnom poretku dana, već strateški planiramo u skladu sa onim što je potrebno i što se može isporučiti – izjavio je ukrajinski ambasador Oleksij Makejev za Reuters.

Sada nema više izgovora osim činjenica o kojima razgovaramo – kazao je.

Švicarska vlada u petak je saopćila da je Njemačka zatražila od nje da proda neke od svojih tenkova Leopard proizvođaču oružja Rheinmetall, što bi kompaniji omogućilo da popuni praznine u naoružanju članica Evropske unije i NATO-a.

Makejevljeve pomirljive riječi u potpunoj su suprotnosti s oštrim tonom njegovog prethodnika Andrija Melnika, koji je redovno kritikovao Njemačku što nije učinila dovoljno da joj pomogne u borbi protiv invazije, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Odluka Njemačke u januaru, donesena nakon što su SAD pristale da pošalju svoje tenkove M1 Abrams, probila je jedan od posljednjih tabua u podršci Zapada Ukrajini – obezbjeđivanje oružja koje ima uglavnom ofanzivnu, a ne defanzivnu svrhu.

U to vrijeme Rusija je reagovala s bijesom, navodeći da Berlin odustaje od svoje “istorijske odgovornosti prema Rusiji” koja je proistekla iz nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu kada su Hitlerove snage napale Sovjetski Savez.

Ukrajinski ambaasador rekao je da su Kijevu najpotrebniji sistemi protivzračne odbrane, borbeni tenkovi, artiljerija i municija. Potrebno nam je više municije i više daljinske artiljerije da uništimo ruske lance snabdijevanja – rekao je Makejev, govoreći u svojoj kancelariji u četvrtak ispred table prekrivene fotografijama koje predstavljaju tu listu želja.

Ukrajina trenutno ne traži od Njemačke da pošalje borbene avione, tvrdi Makejev, čak iako je razgovarala o mogućim isporukama aviona s drugim saveznicama.

Razgovaramo o tome šta nam je potrebno sa saveznicima na vrlo precizan i sadržajan način – rekao je on, noseći plavo odijelo i žutu kravatu, u bojama ukrajinske zastave.

Do ovog trenutka, od našeg ministarstva odbrane nisam dobio nikakav zahtjev za određeni tip aviona koji je dostupan u Njemačkoj – kazao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u četvrtak da je razgovorao sa saveznicima o davanju budućih sigurnosnih garancija Ukrajini, ne precizirajući kakve bi one mogle biti.

Makejev je rekao da Ukrajina pozdravlja razgovore o ponudama sigurnosnih garancija za svoju poslijeratnu budućnost i dodao je da one nisu stvorene da uvjere Ukrajinu da oslabi svoj stav prema Rusiji.

Najbolja sigurnosna garancija za Ukrajinu je članstvo u NATO-u – rekao je Makejev.

Mnoge druge evropske zemlje željele bi neku vrstu sigurnosnih garancija nakon završetka rata, dodao je on. Za nas je, dakle, važno da Rusija bude lišena kapaciteta da vodi rat bilo gdje u susjedstvu nakon što Ukrajina pobijedi – kazao je.

Makejev je izjavio kako se nada da će se većina ukrajinskih izbjeglica na kraju vratiti kako bi pomogla u obnovi zemlje. Njemačka je primila oko milion izbjeglica, a nedavno istraživanje pokazalo je da više od trećine želi ostati.

Scholz je u petak u Washingtonu trebao razgovarati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom o ratu u Ukrajini u jeku sve veće zabrinutosti da bi Kina mogla Rusiji dostaviti oružje.

Moskva, koja kaže da je anektirala skoro petinu Ukrajine, optužuje Kijev da predstavlja prijetnju sigurnosti. Ukrajina i njeni saveznici tvrde da je invazija ničim izazvani rat za osvajanje zemlje.

Prihvati notifikacije