Region

Njemačka pozvala Srbiju na deeskalaciju

Njemačka vlada pozvala je u nedjelju Srbiju da pridonese deeskalaciji stanja na granici s Kosovom te da smanji postrojbe na tom području.

FOTO: ERKIN KECI - ANADOLU
FOTO: ERKIN KECI - ANADOLU

“Između Srbije i Kosova ne smije biti daljnje eskalacije. Važno je da Srbija neodgodivo smanji postrojbe na granici“, stoji u priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Istodobno se naglašava da je Berlin sa svojim partnerima u „intenzivnom kontaktu sa svim stranama“.

„Politički proces hitno mora biti nastavljen“, zaključuje se u priopćenju, aludirajući na pregovore Beograda i Prištine o budućnosti odnosa. Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošle nedjelje kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba koji su upali u kosovsko selo Banjska i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru. Ubijena su tri napadača i jedan policajac.

U petak je i izvjestitelj vladine Njemačke liberalno-demokratske stranke (FDP) za zapadni Balkan Thomas Hacker od Beograda zatražio brzo izvođenje odgovornih pred sud.

Istodobno je predsjednik desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Timo Chrupalla boravio u Beogradu i podržao ideje srbijanskog političkog vodstva za vraćanjem Kosova u teritorijalni sastav Srbije.

„U razgovorima se rješenje po kojem bi regija Kosovo ostala unutar sastava Srbije pokazalo kao ostvarivo“, rekao je Chrupalla.

AfD kojem je posljednjih mjeseci drastično porasla popularnost te se u ispitivanjima javnog mnijenja ustalio kao druga po redu najpopularnija stranka u zemlji, se oduvijek protivio priznavanju samostalnosti Kosova, prenosi Hina.

Prihvati notifikacije