Svijet

Njemačka: EU će razgovarati o mogućim sankcijama za radikalne izraelske doseljenike

U utorak je američki State Department objavio da se sprema uvesti zabranu izdavanja viza za radikalne izraelske doseljenike.

FOTO: EPA/ABIR SULTAN
FOTO: EPA/ABIR SULTAN

Njemačka je u srijedu saopštila da će zemlje članice Evropske unije (EU) razgovarati o mogućim sankcijama za radikalne izraelske doseljenike, javlja Anadolu.

Portparol njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fischer rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu da će se o tom pitanju razgovarati na sastanku ministara vanjskih poslova EU sljedeće sedmice.

“Pozdravljamo to što su SAD (Sjedinjene Američke Države) zauzele jasan stav, kao i mi, i sada će preduzeti konkretne mjere u vidu ograničenja ulaska”, rekao je Fischer.

Dodao je da je važno unaprijediti ovu debatu i na evropskom nivou.

“Mi to radimo i bićemo aktivno uključeni u ove rasprave tokom Savjeta EU za vanjske poslove sljedećeg ponedjeljka”, dodao je on.

U utorak je američki State Department objavio da se sprema uvesti zabranu izdavanja viza za radikalne izraelske doseljenike koji su počinili nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali.

Od 7. oktobra prema palestinskim izvorima povećan je broj napada izraelskih doseljenika na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali. Ekstremisti među doseljenicima počinili su preko 300 napada, pri čemu je najmanje devet Palestinaca ubijeno u posljednja dva mjeseca.

Metode koje koriste ekstremistički doseljenici variraju su pucnjave do premlaćivanja, kamenovanja vozila i napada na kuće, porodice i poljoprivrednike.