Svijet

Napad izraelskih vojnika i jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali: Povrijeđeno pet Palestinaca

Petero Palestinaca povrijeđeno je u napadima izraelskih vojnika i ilegalnih jevrejskih doseljenika u različitim dijelovima okupirane Zapadne obale.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, izraelske snage otvorile su vatru na Palestince u izbjegličkom kampu Jelezun, sjeverno od Ramallaha, te u gradu East al-Mazraa i gradu Qalqilya. U Betlehemu su ilegalni jevrejski doseljenici pretukli Palestinca.

Jedan Palestinac je u Jelezunu zadobio teške povrede usljed ranjavanja u predjelu grudnog koša.

U istočnoj Mezraai jedan Palestinac je bojevim metkom povrijeđen u glavu, a drugi u stopalo.

U Qalqilyji je jedan mladić je ranjen u šaku i nogu. Ala Omar Abu Galyun, koji je povrijeđen u napadu doseljenika u Betlehemu, prebačen je u bolnicu Beit Jala.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva je u svom prethodnom saopćenju navelo da su četiri Palestinca ubijena, a 60 je povrijeđeno u napadima izraelskih snaga i ilegalnih jevrejskih doseljenika od 12. aprila.

Ilegalni jevrejski doseljenici pojačali su svoje napade na Palestince na mnogim mjestima na Zapadnoj obali od 12. aprila.

Ilegalni doseljenici napali su palestinska sela i gradove, posebno selo Mugayyir, i zapalili mnoga vozila.

Oko 700.000 jevrejskih doseljenika živi na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalem). Prema međunarodnom pravu, jevrejska naselja na Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu smatraju se nelegalnim.

Jevrejski doseljenici koji borave na ovim mjestima dodatno otežavaju život Palestincima koji žive pod okupacijom na Zapadnoj obali.