Svijet

Francuska najavila zabranu ulaska u zemlju za 28 izraelskih doseljenika

Francuska će zabraniti ulazak u zemlju 28 izraelskih doseljenika, optužujući ih da su napali Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćilo je u utorak njeno ministarstvo vanjskih poslova.

FOTO: EPA-EFE/STEPHANE MAHE / POOL MAXPPP OUT
FOTO: EPA-EFE/STEPHANE MAHE / POOL MAXPPP OUT
arhiva

Te mjere su uvedene jer se nasilje koje su doseljenici počinili nad palestinskim stanovništvom povećalo posljednjih mjeseci. Francuska ponovo potvrđuje svoju čvrstu osudu ovog neprihvatljivog nasilja – navodi se u saopćenju ministarstva.

Ministarstvo nije navelo imena pojedinaca.

Podaci UN-a pokazuju da su se svakodnevni napadi doseljenika više nego udvostručili od iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i izraelskog napada na palestinsku enklavu Gazu koji je uslijedio.

Iako je velika međunarodna pažnja usmjerena na taj prekogranični napad i izraelski rat koji je uslijedio, evropski zvaničnici su također izrazili sve veću zabrinutost zbog rastućeg nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Sjedinjene Države i Britanija izrazile su sličnu zabrinutost i već su uvele sankcije nekolicini naseljenika za koje tvrde da su odgovorni za nasilje.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell kazao je u decembru da će također predložiti slične mjere, prenosi Reuters.