Svijet

Njemačka: AfD proglašen ekstremno desničarskom organizacijom

Kabinet za zaštitu ustavnog poretka prati AfD-ov ogranak za Sasku već četiri godine.

FOTO: EPA/HANNIBAL HANSCHKE
FOTO: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Pokrajinski ogranak stranke Alternative za Njemačku (AfD) u saveznoj pokrajini Saskoj proglašen je radikalno desničarskom organizacijom, saopštio je danas pokrajinski Kabinet za zaštitu ustavnog poretka.

“Višegodišnja pravna provjera je nedvosmisleno pokazala da ogranak AfD-a za Sasku slijedi ciljeve protivne ustavnom poretku SR Njemačke. Ekstremistička desna orijentacija AfD-a je nedvojbena”, rekao je predstojnik pokrajinskog Ureda za zaštitu ustavnog poretka Dirk-Martin Christian u Dresdenu.

Kabinet za zaštitu ustavnog poretka prati AfD-ov ogranak za Sasku već četiri godine, a već je u aprilu ove godine mladi AfD-a za Sasku okarakterizirana kao radikalno desničarska organizacija.

U procjeni koja je dovela do proglašenja AfD-a za Sasku radikalno desničarskom organizacijom navodi se da članovi AfD-a već godinama zastupaju stavove koji se jasno protive demokratskom poretku.

AfD, kako se navodi, krši ustavna pravila o poštivanju ljudskog dostojanstva, posebice kada je u pitanju tema useljavanja. Nadalje, AfD širi antisemitske stavove i teorije zavjere i zastupa etničko-nacionalističke pozicije, ističe se u procjeni.

Saski ogranak je nakon ogranka AfD-a za Tirinšku i Sasku-Anhalt, treći pokrajinski ogranak AfD-a koji je okarakteriziran kao radikalno desničarski.

Ovo stupnjevanje omogućuje Kbineta za zaštitu ustavnog poretka korištenje sredstava tajnih službi, poput prisluškivanja, kako bi se došlo do informacija koje mogu biti relevantne u sprječavanju ekstremizma.

AfD se na saveznoj razni u ispitivanjima javnog mnijenja ustalio kao druga najjača politička stranka u Njemačkoj s vrijednostima podrške među biračima od preko 20 posto.

Godinu dana uoči nekoliko izbora u istočnim saveznim pokrajinama, AfD u ovom dijelu zemlje uživa podršku od preko 30 posto građana.

Prihvati notifikacije