Magazin

Nije iz snova, ali je iz kutije: Kuću Surf Shack može sastaviti svako

Oblik kolibe za surfere je jednostavan, ali nije optimiziran za ekonomičnost.

FOTO: BACKCOUNTRY HUT COMPANY
FOTO: BACKCOUNTRY HUT COMPANY

To možete vidjeti u ulaznom dijelu.

Odličan dizajn i prihvatljivi troškovi – ova kuća je inspirirana Ikeinim principom. Kolibu mogu sami sastaviti majstori bez velikih mašina. Čak i u najvećoj divljini – tada helikopter dostavlja komplet.Male kolibe koje možete kupiti gotove u Njemačkoj imaju dizajn koji je savršen za parcele. Tako dosadno. Modeli kompanije The Backcountry Hut Company potpuno su drugačiji – kompaniju su osnovali arhitekti koji su i sami željeli da takvo što. Njen današnji moto: “Sagradi svoju kolibu”.

Njihovi modeli su vrhunski i mogu se graditi u najdubljoj divljini. Zato što su napravljeni kao komplet. Postoji mnogo montažnih kuća, ali dizajn kompanije The Backcountry Hut Company je ipak nešto posebno. Čak i tokom faze planiranja, pažnja je posvećena izuzetno kompaktnoj veličini pakovanja kompleta. U principu, isporuka se sastoji od nekoliko kutija – baš kao što ste navikli iz Ikee. Naravno, kutiju ne možete transportovati u prtljažniku, ali stane na čamac ili veliki pick-up. Po potrebi, komplet se može isporučiti i helikopterom. Budući da je kompanija sa sjedištem u Vancouveru, osnivač kompanije Wilson Edgar kaže: “U mnogim slučajevima, naši kupci žele graditi na udaljenom imanju iz snova kako bi pobjegli iz svakodnevnog kancelarijskog života”.

Vrijeme izrade – sedmica

Laici bi takođe trebali biti u mogućnosti da podese komplet. Sami biste bili preplavljeni. Ali kuća može biti podignuta bez ikakvih problema u naporima susjedske zajednice. Dizajner: “Prefabrikovane zidne i krovne ploče mogu se podići rukama i zatim postaviti na poziciju jednostavnim kablovskim vitlom”. Edgar procjenjuje da grupa od četiri osobe može podići strukturu zgrade za manje od sedmicu, bez potrebe za bagerima i drugom teškom mehanizacijom.

“Naši klijenti dolaze iz raznih pozadina, ali svi imaju oko za dizajn i dijele želju da budu kreativni u iskustvu izgradnje. Rani kupci su se kretali od gotovo penzionisanih profesora do mlađih inženjera.”

Ne samo da je ideja o kući iz kutije inspirisana Ikeom. Osnivači Wilson Edgar i Michael Leckie imaju cilj donijeti pristupačne, dobro dizajnirane proizvode širokim masama. “Ali naši kupci ne žele uobičajene artikle, ne žele gotove strukture sa plastičnim prozorima. Naši kupci traže dobro dizajniran i ekološki dom za slobodno vrijeme. Željeli smo stvoriti nešto što hvata refleksiju o bitnom, o onome što je zaista neophodno.”

Modularni dizajn

Model Surf Shack je potpuno nov. I ovdje se prvo postavlja kostur od stupova. Zatim se montažni elementi ubacuju u segmente. Prozore je potrebno samo zašrafiti u okvir. Novi model sada nudi različite mogućnosti oblaganja fasade. Kuća za surfere sa kedrovim drvetom izgleda posebno lijepo. Osim toga, moguće je ugraditi i potpuno ostakljeni zid i vanjsku terasu.

Osnovni model košta 45.000 dolara – što uključuje instalaciju i izolaciju. Zgrade se mogu proširiti na modularni način. Od 18 do oko 90 kvadrata, piše stern.de.

Prihvati notifikacije