Ekonomija

Ni "s" od sniženja: Evo kolika je zarada ostvarena za Crni petak

Građani su na ovogodišnji "Crni petak" u radnjama u Republici Srpskoj potrošili ukupno 26,14 milion KM, što je prilično manje nego na isti dan prošle godine.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prema podacima Poreske uprave RS, 26. 11. lani, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj iznosio je 30.190.071 KM.

– Ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj 27. novembra 2020. godine iznosio je 11.846.523, a 29. novembra 2019. godine 35.398.078 KM, rekli su za Srpskainfo u ovoj upravi.

Kad uporedimo promet tokom ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg „Crnog petka“, jasno je da građani ove godine nisu bogzna kako kupovali.

To dodatno potvrđuje i činjenica da su poskupljenja u 2022. daleko izraženija nego lane, što znači da smo sada za manje proizvoda morali da izdvojimo više para nego poslednjeg petka prošle godine, što takođe znači da smo manje stvari pazarili.

Jedan od razloga je, svakako, i činjenica da u većini radnji popusti nisu bili vrijedni pažnje.– Kod nas nije riječ o rasprodajama, nego o redovnim sniženjima. Rijetko koja radnja je imala identičan popust na sve proizvode od, na primjer, 20-30 odsto. Neke radnje su davale popuste na kupljena dva artikla, a u nekima je bilo sniženje samo na označene proizvode. Zanimljivo je da je samo jedna radnja dječje garderobe ponudila sniženja. Popusti od 10 odsto su zaista smiješni i malo koga će motivisati da nešto kupi. Posebno na “Crni petak”, kad se nadamo da ćemo neke artikle moći kupiti po povoljnijim cijenama što se, međutim, kod nas nikad ne dešava. Kod nas nema ni “s” od pravih sniženja – kaže jedna Banjalučanka.

S druge strane, „Black Friday“ na zapadu je dan kada trgovci rasprodaju zalihe, te daju sniženja od 70 odsto i više.