Život

Na Crni petak naš mozak se pretvara u Homera Simpsona. Evo i zašto

Crni petak ili Black Friday mnogi još nazivaju 'praznikom shopinga'. Kakve nam se poruke šalju na taj dan? Zašto im se teško oduprijeti i šta struka misli o ovakvom konceptu za vrijeme inflacije koju trenutno trpimo? Šta je najbolje uraditi ukoliko utvrdimo da smo, na neki način, prevareni?

FOTO: N1
FOTO: N1

Na Crni petak prema podacima entiteskih poreznih uprava, prošle godine u Republici Srpskoj potrošeno je 24,5 miliona KM, u FBiH 117. miliona KM.

Savjete po pitanju ovog fenomena, koji je iz godine u godinu evidentno sve izraženiji i u Bosni i Hercegovini, potražili smo od ekonomskog stručnjaka Admira Čavalića.

Osim realnih opravdanja zbog kojih se mnogi pridružuju ovom ‘prazniku kupovine’, tu su i brojni psihološki trikovi koji nas ‘tjeraju’ da budemo dio mase. Jedan od njih je i tzv. ‘mentalitet krda’.

“Kada vidite da drugi kupuju i vi ćete, iz sličnog razloga više trošimo i kad smo turisti van svoje zemlje. Ujedno, koristi se dosta instrumenta – jedan od najpopularnijih je onaj stari gdje stave da nešto košta 250 KM, pa spuste na 200 iako to nije prava cijena. Sve to na jedan dan zapani potrošača, uključujući tu i gužve na cestama i centrima. Tako imamo bihejvioralni efekat gdje mislimo kako će nešto nestati jer će kupiti drugi potrošači. Na taj dan nastaje izuzetna promjena potrošačkih ponašanja, ako smo ranije bili racionalni, naš mozak se tad pretvara u Homera Simpsona”, pojasnio je Čavalić za N1.

No, to nužno ne mora biti loše, napominje Čavalić. Naime, za ekonomsku stagnaciju se upravo ovakvi ‘praznici’ preporučuju.

Ipak, tokom inflacije koju trenutno trpimo, povećanje potražnje nije pretjerano preporučljivo.

Šta je najbolje učiniti ukoliko utvrdimo da smo prevareni?

Popust se, pojasnio je dodatno, obično više izražava kod većih kompanija i brendova. Ujedno, to važi i za određene oblasti. Kod nas je to odjeća, dok popusti sa tehnikom još uvijek nisu dovoljno izraženi, poput, recimo, onih u SAD-u.

Čavalić navodi i da svaki Crni petak u BiH iz godine u godinu postaje intenziviniji. On je u programu N1 apelovao i na domaće proizvođače da na ovaj dan ponude određene popuste, jer će potrošači biti spremniji da ih iskoriste.

Ukoliko kupci na bilo koji način utvrde da su prevareni, Čavalić im upućuje savjet koji uporno ponavlja i svojim studentima: Slikajte, objavite na društvenim mrežama, to je najveća kazna koju prodavac može dobiti.

“Sve je u rukama potrošača”, poručio je za kraj Čavalić.