Svijet

Nezavisnu međunarodnu istragu o smrti Navaljnog traže 43 zemlje

Navaljni (47) koji je bio žestoki kritičar Kremlja, umro je 16. februara u jednoj od najstrožih ruskih kaznenih kolonija gdje je služio kaznu od 19 godina zatvora.

Aleksej Navaljni
FOTO: VIJEĆE EVROPE

Ukupno 43 zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju i Veliku Britaniju uputile su u ponedjeljak zajednički apel za provođenje međunarodne istrage o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru u Rusiji, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ogorčeni smo zbog smrti opozicionog političara Alekseja Navaljnog, za koju su u krajnjem odgovorni (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin, i ruske vlasti – izjavila je ambasadorica EU-a Lotte Knudsen pred Vijećem za ljudska prava u Ženevi, govoreći u ime 43 zemlje, prenosi Beta.

Navaljni (47) koji je bio žestoki kritičar Kremlja, umro je 16. februara u jednoj od najstrožih ruskih kaznenih kolonija gdje je služio kaznu od 19 godina zatvora.

Ruske vlasti su saopštile da je uzrok njegove smrti i dalje nepoznat, a rezultati istrage će vjerovatno biti dovedeni u pitanje u inostranstvu, piše AP.

Navaljni je sahranjen 1. marta na groblju Borisovo u Moskvi.

Njegova smrt pokrenula je val osuda na Zapadu. Rusija treba da odobri nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu u okolnosti ove iznenadne smrti – navele su potpisnice poziva i dodale da ta smrt predstavlja “novi signal rastuće i sistematske represije u Rusiji”.

Te zemlje također pozivaju Rusiju da oslobodi političke zatvorenike, novinare, aktiviste za ljudska prava i protivnike rata u Ukrajini. Pozivamo Rusku Federaciju da okonča tu klimu nekažnjivosti i stvori okolinu bez opasnosti za političku opoziciju i kritičke glasove – piše u pozivu.