Svijet

Nevjerovatno otkriće: U Poljskoj pronađeno nacističko blago vrijedno stotine miliona eura

Lovci na blago, koji su pronašli 10 tona nacističkog zlata na temeljima jedne palače iz 18. stoljeća u Poljskoj, kažu kako su dobili dopuštenje da izvade zakopani sanduk koji bi mogao sadržavati plijen.

FOTO: KRZYSZTOF SWIDERSKI / EPA
FOTO: KRZYSZTOF SWIDERSKI / EPA

Organizacija pod nazivom Zaklada šlezijskog mosta vodi iskopavanja u selu Minkowskie, tačnije oko starog staklenika u parku palače od 14 hektara, prenosi Daily Mail.

Smatra se da je ondje po nalogu šefa SS-a Heinricha Himmlera zakopano ukradeno blago, koje je trebalo poslužiti za uspostavu Četvrtog Reicha. U maju ove godine tragači su otkrili metalni sanduk zakopan tri metra ispod površine.

Objavljujući video na YouTubeu Roman Furmaniak iz Zaklade šlezijskog mosta rekao je sljedeće: “Uzbuđeni smo što možemo s vama podijeliti vijest o ishođenju dozvole potrebne za konačno iskopavanje. Zapamtite datum – 1. septembar! Velik datum za velik dan! Stvari se kreću, voljeli bismo požuriti koliko god možemo, ali razumijemo vaše nestrpljenje i dajemo sve od sebe s onim što imamo!”.

Blago uključuje i takozvano Wroclawsko zlato, koje je nestalo iz policijske uprave u istoimenom obližnjem poljskom gradu. Smatra se da sanduk sadrži nakit i dragocjenosti iz privatnih zbirki bogatih Nijemaca koji su živjeli u ovom području.

Kako bi zaštitili svoju dragocjenu imovinu od napredovanja Crvene armije, bogati Nijemci predali su blago SS-u. Lokaciju su otkrili tajni dokumenti, dnevnik časnika SS-a i karta koju su lovci na blago dobili od potomaka časnika koji su pripadali tajnoj loži staroj više od 1000 godina.

Ovaj dnevnik, koji je vodio visoki časnik SS-a, navodno otkriva lokaciju još jedne palače u istoj regiji. Ondje je navodno na dnu bunara pohranjeno 28 tona blaga.

Prihvati notifikacije