Svijet

Nevjerovatan snimak: Potekla voda u jednoj od najvećih pustinja na svijetu!

Nevjerovatan snimak širi se društvenim mrežama, voda je našla svoj put i prekrila dijelove oblasti Nafud Al-Dahi u pustinji Empti Kuarter na jugoistoku Saudijske Arabije, jednom od najsušnijih mjesta na svijetu, pretvarajući izuzetno suhu pustinju u vlažnu oazu.

FOTO: PRINTSCREEN / VIDEO / TWITTER / IG
FOTO: PRINTSCREEN / VIDEO / TWITTER / IG

Pustinja Rub al-Khali zauzima otprilike trećinu Arapskog poluostrva na jugu, ali se na arapskom naziva “prazna četvrt”. U početku je to bila samo “pustinja, prazna zemlja”, sad više nije.

Mnogi na društvenim mrežama šire video snimke veličanstvene scene vode koja teče kroz pijesak.

Stručnjak za vremensku prognozu i meteorologiju dr. Khaled Al-Zaqaq objasnio je za Al Arabiya.net da svijet sada živi u eri u kojoj su klimatske promjene postale univerzalna i neosporna stvarnost, naglašavajući da te promjene neminovno dolaze.

Dodao je i da su te promjene podijeljene na dva dijela, što će biti u interesu arapskih zemalja, dok će se negativno odraziti na evropske i neke azijske zemlje.

On je istakao da će Arapsko poluostrvo biti svjedok ovih promjena od sjevera ka jugu i istoka ka zapadu, navodeći izuzetne promjene koje doživljava jugozapadni dio Saudijske Arabije, nazvan Prazna četvrt.

Prihvati notifikacije