Sarajevo

Nermin Tulić evocirao uspomene, objavio staru fotografiju sarajevske ulice

Ulica Sarači najduža je ulica na Baščaršiji, koja pravcem zapad – istok vodi od Gazi Husrev-begove ulice i popularnog Slatkog ćošeta do ulice Baščaršija (Baščaršijskog trga).

FOTO: FACEBOOK / NERMIN TULIĆ
FOTO: FACEBOOK / NERMIN TULIĆ

Nermin Tulić, poznati sarajevski glumac evocirao je uspomene i na Twitteru objavio fotografiju Sarača, kako je nekad izgledala. Brojni štandovi, veliki broj ljudi i bezbroj sjećanja na neko sretnije vrijeme.

Ova ulica postojala je još 1462. godine, o čemu postoji trag i u “rodnom listu Sarajeva”, vakufnami (zakladnici) Isa-bega Ishakovića iz te godine, u kojoj se ova ulica navodi kao put.

Ipak, status u čaršiji Sarači su dobili, izgleda, tek za uprave Gazi Husrev-bega, koji je 1531. godine u toj ulici izgradio i uvakufio 60 dućana za potrebe izdržavanja svoje džamije, imareta i hanikaha. Upravo u ulici Sarači se i danas nalaze Gazi Husrev-begova džamija i hanikah, ali i Gazi Husrev-begov muzej (objekat nekadašnje Kuršumli medrese), zgrada nove Gazi Husrev-begove medrese, Morića han, Kolobara han…

Ime je ova ulica dobila po saračima, zanatlijama koje su izrađivale različite predmete od kože, većinom konjsku opremu. Od 1928. godine Sarači su bili spojeni sa ulicom Ferhadija, te je ta objedinjena ulica nosila naziv Prijestolonasljednika Petra. Već 1941. godine ulici je vraćeno izvorno ime, koje od tada nije mijenjano.

Ulica Sarači spominje se i u sjajnoj pjesmi Zlatana Fazlića Fazle:

“Na svakom sam čepenku kafu popio

I rahatlokum na česmu spustio

Kad prođeš Saračima znaćeš da sam bio

A dočekati nisam te smio

Kazandžije kucaju kao da ne mogu

Da nađu pravi ton

Kurikaju sajdžije sahat na kuli

Zildžije štimaju zvon

Halaci češljaju pamuk prstima

K’o bakrenu kosu na tvojim prsima

Sindžije slatke simte peku

A ja sam stoput prešao rijeku

Da sam, bogdo, taščija pa da ti isklešem

Novi avlijski prag

Da se popnem na pendžer čardaklijom lozom

I opet budem ti drag…”

Prihvati notifikacije