Sastojci:
Za podlogu:
300 g mljevenih keksa
120 g rastopljenog maslaca
2-3 kašike mlijeka
Za kremu od pistacija:
500 ml mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
5 kašika šećera
200 g namaza od pistacija
250 ml vrhnja za šlag
Za dekoraciju:
sjeckane pistacije ili ribana čokolada
Pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem i mlijekom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Utisnite smjesu u dno kalupa za tortu (promjera 22 – 24 cm) obloženog papirom za pečenje. Stavite podlogu u frižider dok pripremate kremu. U mlijeku razmutite prašak za puding i šećer, a zatim kuhajte dok se ne zgusne. U još topao puding umiješajte namaz od pistacija i dobro promiješajte dok ne postane glatko.
Ostavite kremu da se malo ohladi, povremeno miješajući kako se ne bi stvorila korica. Istucite vrhnje za šlag u čvrst snijeg, a zatim ga lagano umiješajte u ohlađeni puding od pistacija. Kremu od pistacija ravnomjerno rasporedite preko podloge. Poravnajte površinu i pospite nasjeckanim pistacijama ili ribanom čokoladom.
Stavite kolač u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se krema stisnula. Izvadite iz kalupa, narežite na kriške i poslužite hladnog.
Prijatno!