Magazin

Neodoljiv kolač s kremom od pistacija: Lagana poslastica gotova bez pečenja

Dubai čokolada zaludjela je cijeli svijet, a mi vam za ovu decembarsku subotu donosimo neodoljiv kolač s kremom od pistacija, to je lagana poslastica bez pečenja, a bogatog je okusa.

FOTO: KIKOMMEN.DE
FOTO: KIKOMMEN.DE

Sastojci:

Za podlogu:

300 g mljevenih keksa

Pročitajte još

120 g rastopljenog maslaca

2-3 kašike mlijeka

Za kremu od pistacija:

500 ml mlijeka

2 vrećice pudinga od vanilije

5 kašika šećera

200 g namaza od pistacija

250 ml vrhnja za šlag

Za dekoraciju:

sjeckane pistacije ili ribana čokolada

Pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem i mlijekom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Utisnite smjesu u dno kalupa za tortu (promjera 22 – 24 cm) obloženog papirom za pečenje. Stavite podlogu u frižider dok pripremate kremu. U mlijeku razmutite prašak za puding i šećer, a zatim kuhajte dok se ne zgusne. U još topao puding umiješajte namaz od pistacija i dobro promiješajte dok ne postane glatko.

Ostavite kremu da se malo ohladi, povremeno miješajući kako se ne bi stvorila korica. Istucite vrhnje za šlag u čvrst snijeg, a zatim ga lagano umiješajte u ohlađeni puding od pistacija. Kremu od pistacija ravnomjerno rasporedite preko podloge. Poravnajte površinu i pospite nasjeckanim pistacijama ili ribanom čokoladom.

Stavite kolač u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se krema stisnula. Izvadite iz kalupa, narežite na kriške i poslužite hladnog.

Prijatno!