Najteži dio u cijelom postupku jest čekanje da se tijesto digne, ali i da se hljeb ohladi prije nego što ga možete narezati na kriške i uživati u okusu.
Imajte na umu da će vam u pripremi ovog recepta biti potreban lonac od lijevanog željeza s poklopcem poput dutch ovena.
Sastojci za hljeb:
420 g pšeničnog brašna
400 ml mlake vode
2 čajne kašikice morske soli
2 čajne kašikice instant-kvasca u prahu
Priprema hljeba:
Pomiješajte u velikoj zdjeli suhe sastojke: brašno, morsku sol i instant-kvasac. Ulijte toplu vodu u brašno i kuhačom miješajte sastojke dok ih ne povežete. Tijesto će biti vrlo mokro i mlitavo. Pokrijte tijesto pamučnom krpom i pustite ga da se diže oko dva sata.
Kada istekne to vrijeme, zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni zajedno s poklopljenom posudom od lijevanog željeza stavljenom unutra. Pobrašnite veliki komad papira za pečenje i na njega prebacite dignuto tijesto. Oblikujte kuglu. Nožem zarežite gornji dio tijesta na nekoliko mjesta.
Stavite tijesto s papirom u zagrijanu posudu od lijevanog željeza i stavite peći u rernu poklopljeno 35 minuta.
Otklopite poklopac i pecite hljeb još 10-ak minuta da korica dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Pustite da se hljeb ohladi do kraja, odnosno barem 30 minuta prije nego što u njega zarežete. Napravite sendvič ili ga poslužite kao prilog jelu. Prijatno!