Magazin

Ne postoji ništa bolje za probavu: Pravi se brzo i lako, a spas je za varenje

Stari Rimljani smatrali da je zdrav eliksir i gledali su ga na više od povrća.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

U vrijeme ovog hladnog perioda, posebno je neophodno da čuvamo naše zdravlje, naročito hranom koju unosimo u organizam.

Ipak, postoje neke namirnice koje su specifične za zimski period, a koje mnogima nisu omiljene poput celera.

Međutim, kada budete čuli koliko je on zdrav kao i da možete da napravite omiljeni potaž, promijenit ćete mišljenje o celeru.

Za celer su stari Rimljani smatrali da je zdrav eliksir i gledali su ga na više od povrća, jer su vjerovali da ima snažna ljekovita svojstva, prije svega za probavu i detoksikaciju tijela. Tako su ga oni koristili kako bi očuvali vitalnost organizma, a mi danas možemo da napravimu zdravu supu odnosno potaž koji osim što je jak, takođe je i afrodizijak.

Sastojci za supu od celera:

1 koren celera

1 krompir

1 glavica crnog luka

100 g putera

800 ml pilećeg bujona

200 ml pavlake za kuhanje

malo sjeckanog peršuna

ukrašavanje: listići celera, maslinovo ulje, himalajska so

Priprema supe od celera:

Korjen celera oljuštite i isjecite na sitnije kockice, kao i krompir i crni luk. Na puteru sve dobro ispržite i začinite po želji. Pržite dok sve ne omekša do 10 minuta. Poslije toga, dodajte pileći bujon i dinstajte sve dok krompir ne omekša, takođe do 10 minuta.

Kada se sve lijepo isprži, izblendajte sa sitno sjeckanim peršunom pa dobijenu „smjesu“ procijedite jer će biti gusta. Vratite u šerpu i dodajte pavlaku za kuhanje. Ostavite da proključa uz povremeno miješanje pa servirajte uz dekoraciju.