U vrijeme ovog hladnog perioda, posebno je neophodno da čuvamo naše zdravlje, naročito hranom koju unosimo u organizam.
Ipak, postoje neke namirnice koje su specifične za zimski period, a koje mnogima nisu omiljene poput celera.
Međutim, kada budete čuli koliko je on zdrav kao i da možete da napravite omiljeni potaž, promijenit ćete mišljenje o celeru.
Za celer su stari Rimljani smatrali da je zdrav eliksir i gledali su ga na više od povrća, jer su vjerovali da ima snažna ljekovita svojstva, prije svega za probavu i detoksikaciju tijela. Tako su ga oni koristili kako bi očuvali vitalnost organizma, a mi danas možemo da napravimu zdravu supu odnosno potaž koji osim što je jak, takođe je i afrodizijak.
Sastojci za supu od celera:
1 koren celera
1 krompir
1 glavica crnog luka
100 g putera
800 ml pilećeg bujona
200 ml pavlake za kuhanje
malo sjeckanog peršuna
ukrašavanje: listići celera, maslinovo ulje, himalajska so
Priprema supe od celera:
Korjen celera oljuštite i isjecite na sitnije kockice, kao i krompir i crni luk. Na puteru sve dobro ispržite i začinite po želji. Pržite dok sve ne omekša do 10 minuta. Poslije toga, dodajte pileći bujon i dinstajte sve dok krompir ne omekša, takođe do 10 minuta.
Kada se sve lijepo isprži, izblendajte sa sitno sjeckanim peršunom pa dobijenu „smjesu“ procijedite jer će biti gusta. Vratite u šerpu i dodajte pavlaku za kuhanje. Ostavite da proključa uz povremeno miješanje pa servirajte uz dekoraciju.