Svijet

Naučno istraživanje: Prijete nam velike suše, ugrožena nam je opskrba hranom i vodom

Klimatske promjene mogle bi imati razoran učinak na živote miliona na istočnom Sredozemlju i na Bliskom istoku, gdje temperature rastu dvostruko brže od globalnog prosjeka, upozoravaju naučnici.

FOTO: OLEKSANDR SUSHKO/UNSPLASH/ILUSTRACIJA
FOTO: OLEKSANDR SUSHKO/UNSPLASH/ILUSTRACIJA

U tom bi području temperature mogle narasti za čak pet stepeni Celzija do kraja stoljeća, navodi se u zajedničkom izvještaju Ciparskog instituta i Instituta Maxa Plancka za klimatska i atmosferska istraživanja.

Za istočni Mediteran i Bliski istok predviđa se gotovo dvostruko veći porast temperature nego u drugim naseljenim dijelovima svijeta. Izvještaj će biti predstavljen na klimatskoj konferenciji UN-a (COP27) u novembru u Egiptu.

Kombinacija manje količine padavina i rasta temperatura prouzročit će velike suše i ugroziti sigurnu opskrbu hranom i vodom. Usto mnoge zemlje neće biti pripremljene za porast razine mora, upozoravaju naučnici.

“Takav scenarij rezultirat će brojnim izazovima za obalnu infrastrukturu i poljoprivredu te može dovesti do salinizacije obalnih podzemnih propusnih slojeva, uključujući i one u gusto naseljenim područjima poput delte Nila”, kazao je autor izvještaja dr. George Zittis s Ciparskog instituta.

Naučnici preporučuju brzu implementaciju svega što je dogovoreno Pariškim sporazumom kojim se porast temperature nastoji ograničiti na manje od dva stepena Celzija.

“Pošto klimatske promjene ne poznaju granice i mnogi se regionalni problemi mogu proširiti, nužno je da države međusobno tješnje sarađuju u borbi s klimatskim promjenama i ublaže njezine posljedice”, kazao je Jos Lelieveld s Instituta Maxa Plancka i koordinator ovog istraživanja.

Prihvati notifikacije