IT

Naučnici upozoravaju: Zvijezde alarmantnom brzinom nestaju s noćnog neba

Ako smo dosad na nekom području mogli vidjeti 250 zvijezda, u 12 godina, taj bi se broj smanjio na tek 100 vidljivih zvijezda, upozoravaju naučnici.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ako vam se čini da u posljednje vrijeme teže vidite zvijezde na noćnom nebu niste jedini.

Isto je primijetio i tim istraživača koji je analizirao desetine hiljada opažanja građana širom svijeta.

Nakon 12 godina analiziranja, objavili su studiju u časopisu “Science”, u kojoj su otkrili da zvijezde polako nestaju s noćnog neba.

Tačnije, u posljednjih 12 godina, nebo je postajalo sve svjetlije. I to stopom od otprilike 9,6 posto svake godine, odnosno nebo je dvostruko svjetlije svakih osam godina.

U pozadini ovog osvjetljavanja zapravo je svjetlosno onečišćenje koje sprječava blagu svjetlost zvijezda da dopire do Zemlje.

Istraživači ističu kako problem svjetlosnog onečišćenja nije ništa novo, no alarmantna je stopa kojom ono jača, prenosi Zimo.hr.

Ako smo dosad na nekom području mogli vidjeti 250 zvijezda, u 12 godina, taj bi se broj smanjio na tek 100 vidljivih zvijezda, upozorili su naučnici u svom radu.

Istakli su da mjerenje svjetline neba, a time i ukupne vidljivosti zvijezda, veoma je teško.

Prije svega, za mjerenje se često koriste sateliti koji su u Zemljinoj orbiti, a koji imaju značajno drugačiji pogled u odnosu na čovjeka koji je na Zemlji.

Kako bi pokušali izmjeriti što se tačno može vidjeti sa Zemlje, istraživači su potražili pomoć običnih građana.

Više od 50 hiljada ljudi širom svijeta priključilo se projektu “Globe at Night” i prijavljivalo svoja opažanja istraživačima.

Analizom tih opažanja otkrili su da je vjerovatni glavni krivac za sve lošiju vidljivost zvijezda – LED rasvjeta koja je u proteklih 12 godina postala glavni izvor svjetlosti u cijelom svijetu.

Istraživači ističu da je 2011. godine LED rasvjeta imala tek jedan posto tržišnog udjela.

Manje od 10 godina kasnije, taj je udio već iznosio 47 posto i samo se povećava.

Upozorili su kako to ne utječe samo na posmatranje zvijezda, već i na cijeli ekosistem.

Nekoliko ranije objavljenih studija pokazalo je da sve svjetlije noćno nebo utječe na biljke, životinje i njihovu međusobnu interakciju.

Laboratorijske studije, navode istraživači, pokazale su i fiziološke promjene kod riba zbog sve svjetlijeg noćnog neba.

Iz ovih rezultata izvlačimo dva zaključka. Prvo, vidljivost zvijezda brzo se pogoršava, uprkos (ili možda zbog) uvođenja LED dioda u vanjsku rasvjetu.

Postojeće politike osvjetljenja ne sprječavaju povećanje svjetline neba, barem na kontinentalnim i globalnim razmjerima.

Drugo, da korištenje posmatranja golim okom od strane građana naučnika pruža komplementarne informacije skupovima satelitskih podataka, napisali su na kraju naučnici i zaključili kako se vidljivost zvijezda smanjuje većom brzinom nego što su očekivali.

Hoćemo li za nekoliko godina uopće moći vidjeti zvijezde na noćnom nebu? Astronomi su već u nekoliko navrata upozoravali na sve veću “gužvu” na noćnom nebu koju stvaraju hiljade satelita, a zbog kojih je posmatranje zvijezda, ali i samog svemira, sve teže.

Čini se da ćemo, želimo li posmatrati zvijezde, morati pronaći najtamnije kutke ili se osloniti na satelite, svemirske teleskope i sonde.

Prihvati notifikacije