Sve popularniji proizvodi poput biljnih hamburgera i kobasica, poznatijih kao “lažno meso”, mogli bi biti povezani s većim rizikom od depresije, sugerira novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Food Frontiers.
Studija je otkrila da osobe koje konzumiraju ove zamjene za meso imaju 42 posto veću vjerovatnost razviti simptome depresije u poređenju s onima koji ih ne jedu.
Šta pokazuje istraživanje?
Istraživači sa Univerziteta Surrey analizirali su podatke iz UK Biobanke, velike baze zdravstvenih podataka s više od 500.000 učesnika. U ovom istraživanju učestvovalo je 3.342 vegetarijanaca, od kojih su dvije trećine bile žene.
Rezultati su pokazali da vegetarijanci koji konzumiraju ultraobrađene proizvode poput lažnog mesa imaju viši krvni protosak i viši nivo C-reaktivnog proteina, markera upale u tijelu. Također su imali niže razine apolipoproteina A, spoja povezanog s “dobrim” HDL holesterolom.
Iako su zamjene za meso bile povezane s ovim negativnim zdravstvenim pokazateljima, studija je otkrila i jednu pozitivnu stranu: osobe koje su konzumirale lažno meso imale su 40 posto manji rizik od sindroma iritabilnog crijeva.