Svijet

NATO avioni presreli ruske u blizini estonske granice

Drugi put ove sedmice, britanski i njemački borbeni avioni presreli su ruske avione blizu estonskog zračnog prostora, a to se dogodilo u noći s petka na subotu u okviru NATO nadzora zračnog prostora u toj regiji.

FOTO:  ROBERT GHEMENT/EPA
FOTO: ROBERT GHEMENT/EPA

LONDON, 19. marta (FENA)  Drugi put ove sedmice, britanski i njemački borbeni avioni presreli su ruske avione blizu estonskog zračnog prostora, a to se dogodilo u noći s petka na subotu u okviru NATO nadzora zračnog prostora u toj regiji.

– Dva aviona tipa Typhoon presrela su ruski vojni putnički avion Tu-134, poznat pod NATO imenom Crusty, koji je bio u pratnji dva borbena aviona Su-27 Flanker i vojnog transportnog aviona AN-12 Cub – saopćile su sinoć britanske zračne snage Royal Air Force (RAF), javlja Anadolu Agency.

RAF je rekao da je operacija bila uvjeravanje da Velika Britanija i Njemačka, zajedno s drugim NATO saveznicima, stoje uz svog estonskog saveznika u ovom trenutku napetosti.

– Brzo smo identificirali ruski avion i zatim ga pratili dok je letio blizu zračnog prostora NATO-a. Misija NATO-a Air Policing provodi se kako bi se osiguralo presretanje svih relevantnih aviona kako bismo bili sigurni da znamo tko su i kako bismo održali sigurnost leta za sve korisnike zračnog prostora – rekao je Richard Leask, komandant RAF-a.

RAF je raspoređen u Estoniji u operaciji Azotize, a u aprilu će preuzeti vodstvo te operacije od njemačkih zračnih snaga.

Prihvati notifikacije