BiH

Naša stranka: Rezolucija je poruka da postoji kolektivna obaveza sjećanja

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici je veliki korak ka izgradnji mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

FOTO: NAŠA STRANKA
FOTO: NAŠA STRANKA
Arhiva

Od izuzetnog je značaja za porodice žrtava kojima su pravda i poštovanje jedini vid utjehe, poručuju iz Naše stranke.

Također, Rezolucija je i civilizacijski iskorak ka afirmaciji kulture mira na svjetskom nivou, što je svijetu, čini se, potrebnije nego ikad nakon Drugog svjetskog rata.

Svi koji će danas glasati za Rezoluciju svrstat će se u krug civiliziranih zemalja kojima je mir temeljna i neupitna vrijednost čijem održanju moramo svi težiti.

Pročitajte još

Usvajanje Rezolucije je historijska prilika za one koji podržavaju, slave ili negiraju zločine da naprave civilizacijski zaokret.

Rezolucija, kako se u njoj navodi, “osuđuje bez rezerve svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprječavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te pojave genocida u budućnosti”, te ubrzo nakon usvajanja očekujemo njene prve učinke, prvenstveno na planu edukacije o genocidu i njegovoj prevenciji diljem svijeta.

Zato Naša stranka vjeruje u kolektivnu obavezu da zauzmemo zdrav, pravedan i zbog budućih generacija odgovoran odnos prema prošlosti, stoji u saopštenju.