Zdravlje

Narandža – zvijezda među ljekovitim voćem

Narandžina je ljekovitost toliko opsežna, da bi se o njoj dala napisati podeblja knjiga.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Sastav i ljekovitost narandže

Narandže su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima.

Svaki dan pojedite narandžu da biste opskrbili organizam preporučenom dozom vitamina C koji dokazano spriječava mnoge zdravstvene tegobe – od gripe i alergije do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Narandža sadrži nekoliko inhibitora raka – karotenoida, terpena i flavonoida.

Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.

Narandže posjeduju velike količine poznatog antioksidansa glutationa, međutim on se gubi cijeđenjem pa ih zato jedite cijele.

Pročitajte još

Redovito konzumiranje narandže upola smanjuje šanse za dobijanje raka gušterače, a štiti od raka želuca i debelog crijeva. U soku narandže su koncentrirana njegova antimikrobna i osnažujuća svojstva.

Treba ga piti u velikim količinama kod gripe, groznice, oslabjelog organizma, angine, probavnih smetnji, bolesti bubrega ili mokraćnog mjehura.

Kuhana oljuštena narandža, nanesena u debelom sloju na gnojne čireve, daje izvanredne rezultate.

Narandžini listovi, posebno oni od gorke naranče (bergamot), djeluju protiv tjeskobe, napetosti, uzrujanosti, nesanice i srodnih tegoba središnjeg živčanog sistema. Pomažu kod astme i alergija, snižavaju povišenu temperaturu i potiču znojenje.

Narandžina kora služi kao stimulans živčanog sistema, kao sredstvo za poticanje probave, za snižavanje visoke temperature i protiv crijevnih nametnika.