Magazin

NAPRAVITE ZAPEČENU TJESTENINU S LUKOM Mnogi je vole, a ovdje je recept inspirisan francuskom...

(...) čorbom od luka.

FOTO: MYPRICECHOPPER.COM
FOTO: MYPRICECHOPPER.COM

Ovaj zapečenac s tjesteninom, kremastim umakom s lukom i topljenim sirom bit će vaš izbor za bilo koji dan u sedmici.

Pročitajte još

Sastojci:

55 gr putera

3 srednja crvena luka, tanko narezana

2 kašičice meda

2 čehna bijelog luka, usitnjena

250 gr smeđih šampinjona, narezanih

2 kašike listova svježe majčine dušice (ili 2 kašičice sušene majčine dušice)

krupna so

crni biber

700 ml povrtnog temeljca

1 kašika sojinog umaka

2 lista lovora

500 gr vaše omiljene kratke tjestenine

300 ml slatkog vrhnja

30 gr izmrvljenog gorgonzola sira (nije obavezno)

200 gr naribanog Gruyère ili Grana Padana sira

Priprema:

1.Zagrijte rernu

Zagrijte rernu na 180 stepeni C.

2. Karamelizirajte luk

Otopite puter, luk i med zajedno u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte malo vode. Nastavite kuhati još 8-10 minuta kako bi se luk dobro karamelizirao.

3. Kuhajte 

Dodajte bijeli luk i gljive, začinite solju i biberom te kuhajte još 3-4 minute. Dodajte temeljac, sojin umak, lovorov list i tjesteninu. Smjesu zakuhajte uz često miješanje dok tjestenina ne postane al dente i temeljac se ne upije, oko 8-10 minuta. Umiješajte vrhnje i 100 g Gruyère sira. Sklonite s vatre.

4. Pecite

Ako je potrebno, premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Na vrh stavite preostali sir. Posudu za pečenje stavite u rernu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano zapeče odozgo.

5. Poslužite

Ohladite 5 minuta prije posluživanja. 

Prijatno!:)