Ovaj zapečenac s tjesteninom, kremastim umakom s lukom i topljenim sirom bit će vaš izbor za bilo koji dan u sedmici.
Sastojci:
55 gr putera
3 srednja crvena luka, tanko narezana
2 kašičice meda
2 čehna bijelog luka, usitnjena
250 gr smeđih šampinjona, narezanih
2 kašike listova svježe majčine dušice (ili 2 kašičice sušene majčine dušice)
krupna so
crni biber
700 ml povrtnog temeljca
1 kašika sojinog umaka
2 lista lovora
500 gr vaše omiljene kratke tjestenine
300 ml slatkog vrhnja
30 gr izmrvljenog gorgonzola sira (nije obavezno)
200 gr naribanog Gruyère ili Grana Padana sira
Priprema:
1.Zagrijte rernu
Zagrijte rernu na 180 stepeni C.
2. Karamelizirajte luk
Otopite puter, luk i med zajedno u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte malo vode. Nastavite kuhati još 8-10 minuta kako bi se luk dobro karamelizirao.
3. Kuhajte
Dodajte bijeli luk i gljive, začinite solju i biberom te kuhajte još 3-4 minute. Dodajte temeljac, sojin umak, lovorov list i tjesteninu. Smjesu zakuhajte uz često miješanje dok tjestenina ne postane al dente i temeljac se ne upije, oko 8-10 minuta. Umiješajte vrhnje i 100 g Gruyère sira. Sklonite s vatre.
4. Pecite
Ako je potrebno, premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Na vrh stavite preostali sir. Posudu za pečenje stavite u rernu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano zapeče odozgo.
5. Poslužite
Ohladite 5 minuta prije posluživanja.
Prijatno!:)