Špinat je jedna od zdravijih namirnica, a pritom sadrži samo 23 kalorije na 100 grama.
Bez obzira na sve benefite koje nudi, mnogi ga ne vole jesti. Ipak, ako ga želite uvesti u svoju ishranu, svakako biste ga trebali napraviti na ovaj način. Kremasti špinat idealan je kao prilog mesnim jelima, ali i kao dodatak namirnicama kao što su tjestenina, krompir i riža.
U kombinaciji s jajima, možete povećati nutritivnu vrijednost na tanjuru pa kao takav može biti i samostalan obrok. Uz to, za njegovu pripremu bit će vam potrebno 10 minuta.
Za ovaj recept bit će vam potrebno:
500 grama špinata (može i zaleđeni)
jedna glavica crvenog luka
dva čehna bijelog luka
20 grama maslaca
100 mililitara mlijeka
dva jajeta
jedna kašika brašna
nekoliko kašika mlijeka
sol
Priprema:
Za početak usitnite crveni luk, a bijeli luk narežite na tanke listiće.
Na laganoj vatri istopite maslac. Ako nemate maslac možete koristiti i ulje. Najprije dinstajte crveni luk pa kada omekša, dodajte špinat. Ako koristite zaleđeni špinat, potrebno ga je odlediti na sobnoj temperaturi. Ubrzo nakon dodavanja špinata, ubacite i bijeli luk i 100 mililitara mlijeka.
U jednoj posudi umutite jaja s kašikom brašna i nekoliko kašika mlijeka pa posolite.
Umućenu smjesu dodajte špinatu i lagano umiješajte. Ostavite da se sve kuha nekoliko minuta, a onda dodatno posolite.