Magazin

Napravite prženice i dodajte ovaj sastojak! Koriste ga vrhunski kuhari i uvijek ispadnu SAVRŠENO SOČNE, a opet hrskave

Savršene prženice su hrskave na ivicama, a nežne i mekane u sredini, ne treba da budu previše masne, ali ni suhe, a takođe nije dozvoljeno da budu pregorele ili nedovoljno pečene…

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

No, sasvim sigurno vam nikada nije pošlo za rukom da dobijete baš takve bez ijednog navedenog kiksa!

A stvar je samo u pažljivoj pripremi, strpljenju i trikovima iskusnih majstora, koje vam sada i donosimo. Dakle, ako su vam prženice gnjecave, zagorjele ili pak “žive”, evo gdje griješite i kako to da popravite.

Ako su kriške suviše tanke, hljeb može lako da se raspadne jer je smesa od jaja “teška”. Kriške bi trebalo da budu debele oko centimetar i po.

Uvijek je bolje koristiti hljeb koji je odstojao bar jedan dan.

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.

Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smjesu sa jajima doda i mlijko, i to punomasno.

Neka okvirna formula za pripremu smkese od jaje jeste da na dve kriške hlkeba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mlijeka i jedno jaje.

Prstohvat kima, bibera, crvene paprike ili malo parmezana u smjesi učinit će obične prženice “remek djelom”, a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.

Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane, piše Žena Blic.