Magazin

Napravite pravo sarajevsko jelo: Ašči kadunine sarmice

Vjerovatno je mali broj ljudi čuo, a posebno imao priliku napraviti jelo pod nazivom Ašči kadunine sarmice.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Ovo jelo kao “pravo sarajevsko” preporučio je čuveni profesor kulinarstva iz Ugostiteljsko-turističke škole u Sarajevu Muhamed Duranović, inače dobitnik čak 7 zlatnih i 1 asa na saveznim takmičenjima tadašnje Jugoslavije.

Za čitaoce Bosnainfo donosimo originalni recept profesora Muhameda Duranovića za Ašči kadunine sarmice.

Materijal potreban za jednu porciju: 10 dekagrama brašna, 2 jajeta, 20 dekagrama travničkog sira, 10 dekagrama pilećeg bijelog mesa, 5 dekagrama putera i začini.

Oblatne od palačinaka puniti travničkim sirom koji se prethodno pomiješa sa pilećim bijelim mesom izrezanim na kocke, jajima, soli i muškatnim oraščićima.

Punjene palačinke u vidu sarmica složiti u vatrostalnu zdjelu podmazanu puterom. Sve ovo preliti sa istom masom sa kojom se punila sarma, razrijeđenom jajetom i mlijekom.

Zapeći u rerni.

“Jednom prilikom za vrijeme mog boravka u Portorožu, kada su čuli da je došao nastavnik kulinarstva iz Sarajeva, došli su neki maltene sa namjerom da ismiju bh. kuhinju. Ali, kada sam im ponudio sva pripremljena jela, rekli su da ranije nisu znali da je to tako dobro. Poslije te večeri dolazili su svih narednih dana kako bi probali naše specijalitete. Smatram da je bh. kuhinja veoma bogata samo je treba što više afirmisati i zato apelujem na mlade ljude i moje kolege da forsiraju naša orgininalna jela”, rekao je svojevremeno profesor Duranović odgovarajući na pitanje koliko originalnih specijaliteta nudi bh. kuhinja.

O kakvom se inače, čovjeku i kuharu govori svjedoči i podatak da je bio u stalnoj pratnji tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita kako bi pripremao svečane bankete, kao i da je kuhao za čak 27 državnika.