Po želji, u čorbu od brokule i sira prije serviranja dodajte kašičicu senfa.
Sastojci:
20 gr putera
½ glavice luka, nasjeckane
1 čehno bijelog luka, protisnuto
500 ml povrtnog temeljca
200 ml mlijeka, 2% m.m.
200 gr brokule, bez stabljike, nasjeckane
1 mrkva, nasjeckana na kolutiće
¾ kašičice soli
½ kašičice bibera
200 ml slatkog vrhnja
150 gr narendanog gouda sira
1 kašičica senfa, po želji
Priprema:
1. Pržite luk
U loncu otopite puter na srednje jakoj vatri. Potom smanjite vatru i dodajte luk. Dinstajte ga do zlatne boje, oko 5 minuta. Dodajte bijeli luk i dinstajte još minutu.
2. Ubacite povrće
U lonac ubacite nasjeckanu mrkvu i brokulu te dinstajte oko dvije minute. Ulijte temeljac i mlijeko te kuhajte 20-25 minuta na laganoj vatri.
3. Dodajte sir
Kad je čorba kuhana ubacite slatko vrhnje i začine. Kuhajte još 5 minuta i dodajte sir. Promiješajte, maknite s vatre i po želji umiješajte senf.
4. Poslužite
Poslužite toplo uz kruh po izboru.
Prijatno!:)