Na osnovu godina provedenih u mjestima poput Okinawe u Japanu i Sardinije u Italiji, Buetner tvrdi da prvi obrok u danu može biti ključan za dug i zdrav život.
“Imamo izreku: ‘Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ i večeraj kao siromah’“, rekao je Buetner za CNBC Make It prošle godine, prenosi Nova.rs, te dodao:
“U plavim zonama, ljudi doručkuju najobilnije u toku dana, a zatim postepeno smanjuju količinu hrane, često jedući ranu večeru i ne jedući više ništa do sljedećeg doručka.”
Međutim, Buetner ističe da doručak kakav jedu stanovnici plavih zona nije ni nalik tipičnim obrocima ujutru.
“Ljudi bi trebalo da izbjegavaju većinu onoga što se u Americi reklamira kao doručak – poput slatkih žitarica, pop-tartova, jogurta punih šećera i muslija. Umjesto toga, treba da se ugledamo na plave zone i jedemo obilan, zdrav doručak“, kazao je Buetner.
Stoga preporučuje sljedeće namirnice za doručak, po uzoru na najdugovečnije ljude sveta: grah, povrće, riža, voće, miso i ovas.
“Često dan započinjem minestrone čorbom punom povrća i pasulja. Izazivam sve koji ovo čitaju da pokušaju da doručkuju minestrone čorbu ili rižu s grahom tokom jedne sedmice i da sami osjete razliku“, rekao je Buetner.