Kultura

Najveći filmski festival Turske otkazan zbog spora oko jednog dokumentarnog filma

Najstariji filmski festival u Turskoj otkazan je zbog spora oko politički osjetljivog dokumentarca o posljedicama pokušaja državnog udara 2016.

FOTO: FEDERALNA.BA
FOTO: FEDERALNA.BA

Gradonačelnik Antalije Muhitin Boček najavio je otkazivanje gradskog filmskog festivala “Zlatna narandža” u petak uvečer, dan pošto je Ministarstvo kulture i turizma povuklo podršku toj manifestaciji.

Ministarstvo se usprotivilo filmu Kanun Hukmu (Dekret), dokumentarcu o teškoćama učitelja i ljekara otpuštenim poslije pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine.

“Izuzetno je tužno što se na tako važnom festivalu moć umjetnosti koristi za propagandu terorističke organizacije FETO kroz percepciju žrtve”, navodi se u saopćenju Ministarstva kulture.

FETO je akronim koji turska država koristi za pokret koji predvodi Fetulah Gulen, koga vlada krivi za neuspjeli državni udar. Gulen negira bilo kakvu umiješanost. Više od 130.000 navodnih Gulenovih pristalica u Turskoj otpušteno je s radnih mjesta vanrednim uredbama poslije vojne pobune.

Ministarstvo je saopćilo da ono “neće učestvovati u naporu da se diskredituje epska borba našeg voljenog naroda 15. jula i da se umjetnost koristi kao element provokacije”.

U snimku objavljenom na platformi X, gradonačelnik Antalije Boček, član opozicione stranke, okrivio je administratore festivala i umjetnički tim za loše rukovanje sporom i neuključivanje u upravljanje krizom.

“Zbog nereda koji su sami napravili”, kako je rekao, otpušteni su uprava festivala, umjetnički direktor i cio umjetnički tim. “Niko ne treba da sumnja da neću dozvoliti da se naš festival koristi za bilo čiju političku agendu”, kazao je gradonačelnik.

Kritičari su tvrdili da su otkazi i hapšenje poslije puča predstavljali opći obračun s bilo kim ko se smatra protivnikom vasti.

Rediteljka dokumentarca Nejla Demirci napisala je u petak uvečer: “Tužna sam što iz dana u dan vidim kako su se negativni stavovi organizovali protiv dokumentarnog filma. Zbunjena sam izjavama ministara koji nisu gledali film”, napisala je ona, pozivajući sve svoje kritičare da ga gledaju.

Organizatori su najavili da će ukloniti “Dekret” iz programa filmskog festivala. Direktor festivala Ahmet Bojačioglu prvobitno je najavio da je film uklonjen iz kategorije nacionalnog dokumentarnog filma zbog pravnog postupka koji je u toku protiv jednog od prikazanih ljudi.

Ali Demirči je rekao da je to izgovor i “direktna cenzura”. Dvadeset članova festivalskog žirija dalo je otkaz u znak protesta zbog povlačenja filma. U srijedu su producenti i direktori 27 festivalskih prijava rekli da se povlače sa događaja.

Film je kasnije vraćen u program pošto je otkriveno da je završeno suđenje osobi o kojoj se govori u filmu.

Festival, koji se održava od 1963. godine u sredozemnom gradu Antaliji, predstavlja vrhunac turskog kulturnog kalendara. Ove godine je trebalo da se održi od 7. do 14. oktobra.

Izvor: federalna.ba/Beta-AP

Prihvati notifikacije