Zdravlje

Najopasnije je jesti ovu hranu tokom vrućina

Ljetni mjeseci sa sobom donose visoke temperature i povećan rizik od trovanja hranom.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Toplina stvara idealne uslove za proliferaciju patogenih mikroorganizama, što može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.

Rizik i opasnosti od konzumacije određenih namirnica

Namirnice bogate vlagom i proteinima, poput sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa, morskih plodova, jaja i mliječnih proizvoda, predstavljaju najveći rizik za razvoj bakterijskih infekcija, poput onih uzrokovanih Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Clostridium perfringens. Prema istraživanju CDC-a iz 2020. godine, preko 60% trovanja hranom ljeti povezano je upravo s nepravilno uskladištenim ili termički neadekvatno obrađenim proteinima.

Drugi problem predstavljaju i gotovi proizvodi poput salata s majonezom i hladna jela koja se ne drže na adekvatnoj temperaturi.

Pročitajte još

Kao što ističe dr. Karen Robinson, specijalistica za infektivne bolesti pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), „toplotni stres ubrzava rast patogenih bakterija, stoga je od ključne važnosti da se hrana pravilno hladi i brzo konzumira.“

U visokim temperaturama, rizik od trovanja hranom se značajno povećava, stoga se preporučuje:

Izbjegavati konzumaciju sirovog ili polupečenog mesa i morskih plodova

Ne ostavljati gotovu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata

Konzumirati hranu pripremljenu neposredno prije jela

Osigurati adekvatno hlađenje i skladištenje hraneUz pravilnu higijenu i poštivanje temperaturnih standarda, moguće je značajno smanjiti rizik od gastroenteritisa i drugih komplikacija koje mogu nastati uslijed konzumacije opasnih namirnica tokom toplih dana.