Ekonomija

Najnovija provjera sa lijekovima je sve osim ono što se predstavlja

Najnovija provjera sa lijekovima je sve osim ono što se predstavlja. Radi se o KONTROLINGU.

FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY

Mnogi se čude čudu zašto je to važno. Zlatno pravilo je da mora postojati kontrola. Zašto? Zbog inherentnosti rizika. Šta to znači? Znači da rizik nije moguće izbjeći, ali je moguće umanjiti.Mali broj ili zanemarljiv je onih kojima nije potrebna kontrola.

Ti su na nivou statističke greške. Svi sustavi/ sistemi imaju ugrađen ovaj mehanizam. To je slični šahtovima za odvod zagađene i oborinske vode. Ako su začepljeni ili krivo postavljeni onda gube funkciji. Upravo je takav sistem/ sustav kontrole u državama koje imaju visok nivo kriminala. To se odnosi podjednako na privatni i javni sektor .

Ovo sa lijekovima je “marginalno” u odnosu na velike sisteme i javni sektor privrede i ustanova. Primjeri su brojni.

Sjetih se onog slučaja sa fiktivnim računima kamena koje je naručilac ” trpao” u jezero. Ispostavilo se da je po količini kamena jezero moralo biti zatrpano. Ono sa vlasničkim pravima i fiktivnim računima je praksa koja koja se izgubila u papirima. Sporovi oko vlasničke strukture se godinama vode, a radi se imovini vrijednoj u milionima eura ili KM.

Često su praćeni “spektularnim” hapšenjima Silna imovina iz bilansa je isparila kao vodena para. Za javnu novac je suvišno govoriti. Rasut je kao ” prosuto perje iz vreće, bačeno sa najvećeg nebodera”. I sve tako redom. O respiratorima, kisiku, šatorskim bolnicama, ne treba gubiti vrijeme. Zato su tenderi namješteni a dodatni ugovori i tužbe sz postali sredstvo za izvlačenje novca. Kontrolig ima samo na papiru. Kažu da košta. Izgubio se. Isti je sadržan u dokumentaciji. Kako? Sistem knjigovodstva , finansija, računovodstva, revizije i kontrole mora postojati.

Nikada ova struka nije bila u bjednijem stanju. Svaki obliki kontrole se izgubio. Prvo one preventivne. Drugo one u finansijskim tokovima počev od deviznih kontrola do stanja računa. Tu je materijalno, robno , troškovno, finansijsko i računovodstvo učinaka. Kontroling u svakoj fazi procesa. Mi smo to zvalu pogonsko knjigovodstvo i obračunskim listovima sa detaljnim analizama. Zato nam se ovo dešava sa apotekama i lijekovima. To se bar fizički vidi. Ono sa revizijom i kontrolom na primjeru velikih poslovnih sistema i ustanova se vidi ” iz aviona”. Imamo 11 fondova zdravstvene zaštite i osiguranja koji plaćaju recepte i narudžbe. Koliko se novca ” prospe” i koliki je učinak cijelog zdravstvenog sistema to niko ne zna. Zato nam je ovakav zdravstveni i penzionioni sistem . Fiktivni fiktivni računi nisu ništa osim drugi naziv za krađu. Na onim trgovačkim koji se ne izdaju nema traga.

Zato je kontrling prva stvar u svakom preduzeću i ustanovi. Zato je sistem računovodstva i revizije prva i osnovna funkcija. Sa time se počinje i završava svaka priča o kontroli. Bez toga su sudsku sporovi bez dokaza , na principu ribarske priče ” uhvati i pusti”. Regulator je u dubokom snu. Kontrilinga nema ili je fiktivan. Rizici su ogromni.

Prihvati notifikacije