Magazin

Najbolji recept za kukuruzni hljeb: Spolja hrskav, a unutra mekan

Domaći kukuruzni hljeb sjajno ide uz gulaš i variva, a odličan je i za doručak, u kombinaciji sa različitim slanim i slatkim namazima, suhomesnatim delikatesima, sirom i mliječnim proizvodima.

FOTO: PODRAVKA.NET
FOTO: PODRAVKA.NET

Recept koji vam donosimo možete da iskoristite i za pripremu mini kukuruznih pogačica koje se peku u kalupima za mafine.

Domaći kukuruzni hljeb pravi se veoma lako, a ako želite da malo da eksperimentišete, savjetujemo vam da u tijesto dodate dodate prženi kukuruz ili druge sjemenke po želji.

Pročitajte još

Sastojci

Kukuruzno brašno 250 g

Glatko brašno 250 g

Svjež kvasac pola kocke

Prašak za pecivo pola kesice

Šećer 1 kašičica

Mlijeko 200 ml

Voda 200 ml

So 3 kašičice

Suncokretovo ulje 1 kašika

Kukuruzni griz 2 kašike

Priprema

Pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko, pa ostavite sa strane da se aktivira. U činiji pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno i dodajte so i prašak za pecivo. U smjesu suhih sastojaka dodajte aktivirani kvasac, vodu i kašiku ulja i zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke.

Tijesto ostavite u toplom kutku doma, pokriveno krpom ili prozirnom folijom, da se diže oko pola sata.

Kada se udvostručilo volumenom, tijesto premijesite i stavite u kalup za pečenje. Ostavite da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini.

Pospite hljeb kukuruznim grizom i stavite da se peče na 180 stepeni 20 do 30 minuta. Hljeb nakon pečenja ostavite da se ohladi i tek ga onda sijecite na šnite i posluži s omiljenim namazom.