Krompir najbolje održava svježinu kada se čuva na hladnom, suhom i tamnom mjestu.
Izloženost svjetlu i vlazi može da izazove truljenje, a isto pravilo važi i za drugo korjenasto povrće poput šargarepe i repe. Ovaj način čuvanja može da osigura da krompir ostane u dobrom stanju tokom nekoliko nedjelja, pa čak i cijele zime.
Krompir treba da bude na vazduhu, pa je najbolje izbjegavati hermetički zatvorene posude. Ako su veliki minusi, a držite krompir vani, na balkonu, da ne bi smrzo bilo bi dobro da ga umotate u deku, da je ipak zaštićen od mraza.
Ranije se vjerovalo da krompir ne treba da se čuva u frižideru jer bi to moglo da dovede do stvaranja dodatnih šećera. Međutim, nova istraživanja pokazuju da je čuvanje krompira u frižideru sigurno.
Najvažnije je zaštititi krompir od vlage pre skladištenja, umjesto pranja, treba ga samo prebrisati suhom krpom.